Защо НИКОГА не трябва да ядете портокали вечер


Защо НИКОГА не трябва да ядете портокали вечер
Снимка: iStock

Разбираме, че понякога просто искате да хапнете нещо освежаващо за десерт или преди лягане. Понякога може дори да станете, за да подхапнете среднощна закуска. Всички сме били там.

Въпреки това, за разлика от чаша чай или топло мляко, не всички храни и напитки са идеален избор за леки закуски преди лягане. Кофеинът и захарта очевидно са забранени, защото ще ви държат нервни и будни. Ето защо мнозина могат да решат, че един портокал е добра вечерна закуска – все пак е плод – но експертите са на съвсем друго мнение.

Има няколко причини, поради които трябва да преразгледате яденето на портокали, особено преди лягане. Да, те са с относително ниско съдържание на захар в сравнение с други плодове – само около 12 грама захар на портокал, срещу 23 грама на манго, но захарта не е проблемът тук.

Основната причина да избягвате да ядете портокали вечер е тяхната киселинност. Портокалите имат рН между 3,3 и 4,2, а всяко рН под 4 се счита за „потенциално ерозивно“.

Ще го опростим още повече. Независимо дали вече страдате от киселинен рефлукс, или лошо храносмилане, яденето на портокал преди лягане може да предизвика тези неприятни състояния. Излишно е да казваме, че няма да ви е лесно да заспите, ако имате портокалов сок, който разяжда стомаха и хранопровода ви. Би било по-добре да хапнете банан, който всъщност може да помогне за спиране на киселинния рефлукс.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Никога няма да станеш този, който искаш да бъдеш, ако продължаваш да обвиняваш околните за това, което си.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама