Защо от бирата всъщност не се пълнее


Защо от бирата всъщност не се пълнее
Снимка: Thinkstock/Guliver

Съдържанието на калории в бирата е едно от най-ниските в сравнение с редица други храни и напитки. При умерена консумация пивото съдържа около 1/10 от обичайната дневна енергийна стойност за човека, която е между 2000 и 2500 kcal.

Тези твърдения се подкрепят от специално изследване на Съюза на пивоварите в България за определяне на хранителната стойност на бирата. Проучването е реализирано от “Център по биология на храните” и “Националeн център по обществено здраве и анализи”.

Хранителните (енергийни) показатели на пенливата напитка се изчисляват въз основа на сумата от калорийната стойност на съставките на бирата – белтъци, мазнини, въглехидрати и алкохол.

Получените резултати показват, че средната енергийна стойност на бирата е 50,7 кcal на 100 гр (милилитра). За едно стандартно питие от 330 милилитра това означава около 167 калории, а за 1 бира от 0,5 литра - 253,5 кcal. С най-малко калории е безалкохолното пиво - едва 25 kcal, което се дължи на отсъствието на алкохол в него.

С приблизително 43 калории на 100 милилитра са бирените миксове тип радлер, които са смес от традиционно пиво и плодов сок. Според получените от изследването резултати с най-висока енергийна стойност е тъмното пиво, като причина за това са относително по-високите му нива на алкохол (около 5,9% Об.).

 

Малко българи обаче са наясно с факта, че няма опасност от напълняване при умерена консумация на бира. Това показва национално представително проучване на агенция IPSOS България, проведено сред граждани на възраст между 18 и 69 години от 9 региона в страната. Само 6% от анкетираните знаят, че пивото е напитка със сравнително ниско съдържание на калории и не води до напълняване при умерена консумация.

Резултатите от анализа за хранителната стойност на бирата ясно оборват мита, че пивото води до т.нар. бирено коремче, тъй като бирата не съдържа мазнини и холестерол и е с ниско съдържание на прости захари. Редица научни изследвания от последните години сочат, че коремчето се появява заради приемане на висококалорични и богати на мазнини храни.

 

 Българинът остава голям почитател на бирата, като според същото проучване пивото продължава да е най-консумираната лятна напитка у нас след водата и газираните безалкохолни напитки. 42% от всички запитани определят пивото като най-подходящото за тях питие, а сред жените този процент е 25.

Най-лоялните почитатели на пивото са мъжете, които и през това лято консумират бира 2 пъти по-често в сравнение с представителките на нежния пол. Жените, от своя страна, са утолявали жаждата си с кехлибарената напитка средно 5 пъти в месеца.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Зад всяка успешна жена... стои кош с мръсно пране.

Сали Форт

Най-четени | Най-нови


  • Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този четвъртък, 25 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Опитайте късмета си, никога не знаете кое сърце ще отключите и откъде любов ще получите. Телец Истинският късмет се падна на вас - здраве. Вижте още: Как да внесете повече радост в живота си според...

  • Хороскоп за днес, 25 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 25 юли 2024

    Научете какво ви очаква този четвъртък, 25 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днешният ден носи прилив на жизнена енергия, за която сте жадували. Изравняването на Луната с Марс предизвиква креативност във вашите проекти. Останете фокусирани върху целите си, тъй като може да се появят разсейвания....

  • 3 зодии, които ще имат невиждан късмет...
    3 зодии, които ще имат невиждан късмет през август 2024

    Това са зодиите, които са избрани от звездите да се радват на най-много късмет през август 2024. Във всичко ще им върви, така че трябва да се възползват максимално. Телец Съдбата ще се усмихне на всеки Телец, но само при условие, че най-после събере сили и направи крачка към по-добрия си живот. Ще...

  • Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този петък, 26 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Животът винаги предлага нов шанс, грабнете го! Телец Каквото искате днес, все ще става, късметът все ще ви огрява. Близнаци Радост чака ви голяма, съкровена и желана. Вижте още: 3 зодии, които ще...

  • 3 зодии, които обичат дълбоко (но не...
    3 зодии, които обичат дълбоко (но не прощават лесно)

    Това са зодиите, които обичат много страстно, не пестят думи и жестове, когато изразяват чувствата си, но също така могат да се обърнат на 360 градуса, когато ги нараните. Телец Венера, планетата на любовта и романтиката, която управлява хармонията в нашите емоционални привързаности, е планетарен...

  • Хороскоп за днес, 26 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 26 юли 2024

    Научете какво ви очаква този петък, 26 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днес е ден на интроспекция и съзерцание. Може да откриете, че обмисляте важни житейски решения или капитализирате минал опит. С Марс, който енергизира вашия знак, обичайната ви увереност и смелост се засилват. Използвайте...

виж всички виж всички
Реклама