Защо от бирата всъщност не се пълнее


Защо от бирата всъщност не се пълнее
Снимка: Thinkstock/Guliver

Съдържанието на калории в бирата е едно от най-ниските в сравнение с редица други храни и напитки. При умерена консумация пивото съдържа около 1/10 от обичайната дневна енергийна стойност за човека, която е между 2000 и 2500 kcal.

Тези твърдения се подкрепят от специално изследване на Съюза на пивоварите в България за определяне на хранителната стойност на бирата. Проучването е реализирано от “Център по биология на храните” и “Националeн център по обществено здраве и анализи”.

Хранителните (енергийни) показатели на пенливата напитка се изчисляват въз основа на сумата от калорийната стойност на съставките на бирата – белтъци, мазнини, въглехидрати и алкохол.

Получените резултати показват, че средната енергийна стойност на бирата е 50,7 кcal на 100 гр (милилитра). За едно стандартно питие от 330 милилитра това означава около 167 калории, а за 1 бира от 0,5 литра - 253,5 кcal. С най-малко калории е безалкохолното пиво - едва 25 kcal, което се дължи на отсъствието на алкохол в него.

С приблизително 43 калории на 100 милилитра са бирените миксове тип радлер, които са смес от традиционно пиво и плодов сок. Според получените от изследването резултати с най-висока енергийна стойност е тъмното пиво, като причина за това са относително по-високите му нива на алкохол (около 5,9% Об.).

 

Малко българи обаче са наясно с факта, че няма опасност от напълняване при умерена консумация на бира. Това показва национално представително проучване на агенция IPSOS България, проведено сред граждани на възраст между 18 и 69 години от 9 региона в страната. Само 6% от анкетираните знаят, че пивото е напитка със сравнително ниско съдържание на калории и не води до напълняване при умерена консумация.

Резултатите от анализа за хранителната стойност на бирата ясно оборват мита, че пивото води до т.нар. бирено коремче, тъй като бирата не съдържа мазнини и холестерол и е с ниско съдържание на прости захари. Редица научни изследвания от последните години сочат, че коремчето се появява заради приемане на висококалорични и богати на мазнини храни.

 

 Българинът остава голям почитател на бирата, като според същото проучване пивото продължава да е най-консумираната лятна напитка у нас след водата и газираните безалкохолни напитки. 42% от всички запитани определят пивото като най-подходящото за тях питие, а сред жените този процент е 25.

Най-лоялните почитатели на пивото са мъжете, които и през това лято консумират бира 2 пъти по-често в сравнение с представителките на нежния пол. Жените, от своя страна, са утолявали жаждата си с кехлибарената напитка средно 5 пъти в месеца.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Вчера бях умен, затова исках да променя света. Днес съм мъдър. Затова променям себе си.

Шри Чинмой

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама