Защо варените картофи трябва да се ядат само студени?


Защо варените картофи трябва да се ядат само студени?
Снимка: iStock

Картофите са един от най-популярните зеленчуци. Продават се през цялата година, евтини са и можете да приготвите много различни ястия от тях. Най-лесният начин е да ги сварите. Но знаете ли кои варени картофи са по-здравословни – топлите или студените?

Вреда от картофите

Картофите неслучайно се определят като ​​втори хляб и хората, които са загрижени за фигурата си, често отказват да ги консумират. Това се дължи на факта, че картофите имат висок гликемичен индекс. Това е скоростта, с която въглехидратите се усвояват и повишават нивата на кръвната захар. Но високият ГИ не е причина да изключите напълно този зеленчук от диетата си.

Защо варените картофи трябва да се ядат студени?

Ако ядете горещи картофи, тялото ви ще получи бързи въглехидрати и много захар, които ще се съхраняват в резерв. Но ако консумирате това ястие на стайна температура или охладено, тогава свойствата на нишестето ще се променят - то ще абсорбира всички токсини от стените на червата и ще ускори изхвърлянето на всички отпадни вещества от тях. Резултатът е контрол на кръвната захар, чиста кожа, контрол на глада и намаляване на риска от преяждане.

Вижте още: Лечебните свойства на картофите

Варени картофи - полза и вреда

Картофите са склад за витамини и минерали. Съдържат витамини С, В1, В2, В6, РР, К, както и желязо, калций и фосфор. По-голямата част от хранителните вещества в тях се съдържат в кората, а не в пулпата им, така че е по-добре да ги готвите без предварително да ги белите.  Но в случая трябва да внимавате, ако кората им е зелена. По-добре е този зеленчук да не се консумира. Това означава, че в него се съдържа токсичното вещество соланин, което се образува под влияние на UV лъчите. 

Благодарение на високото съдържание на калий, картофите са продукт номер едно в диетата на хипертониците. Освен това те имат лек диуретичен ефект и са полезни при бъбречни заболявания.

Варените картофи под формата на картофено пюре са подходяща храна за по-бързо възстановяване след операции. Ако те се сварят във вода, по-голямата част от нишестето ще остане в бульона.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Жената има само една възможност да бъде красива, но за да бъде привлекателна има сто хиляди възможности.

Монтескьо

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама