Лечебните свойства на картофа


Лечебните свойства на картофа
Снимка: iStock

В състава на картофа има малко натрий и мазнина. Но това не са единствените плюсове. Съдържа се и скорбяла, която помага да се понижи холестеролът. Има и огромно количество калий. Сега разбирате защо кардиолозите съветват пациентите си да ядат картофи – калият помага за профилактиката на сърдечните заболявания.

Скорбялата придава на картофа неговата ронливост: поради това картофът се използва за направата на диетичен хляб. Картофената скорбяла е основна съставка при изработването на определени лекарства. Така, че искате или не, дори и чрез лекарства, този продукт постъпва във вашия организъм. При това намалява раздразващото въздействие на лекарствата върху стомаха, като има предпазно и противовъзпалително действие.

В картофите присъстват регулатори на обмена на мазнините и холестерола – това са метионин, холин, аспарагинова и глутаминова киселина. Изследванията показват, че под влиянието на тези елементите, се намалява съдържание на холестерола в черния дроб и се увеличава изработката на полезни стомашни бактериални витамини.

Благодарение на тези свойства на картофа, съществуват много диети. С цел понижаване на теглото при хипертония, можете да направите картофено-млечна диета, която ежедневно включва чаша мляко за закуска, 300 гр. картофено пюре за обяд и вечеря – едно яйце и супена лъжица растително масло.

При чернодробни болести картофено-яйчната диета е полезна. Тя включва: 30 гр. печени, картофи (без сол) и 30 гр. яйца на ден. Това задоволят потребностите на болния от аминокиселини, без да го претоварвате с белтъчини.

Приготвените от картофи ястия не натоварват стомашно-чревния тракт, а съединителната тъкан и пектинът, съдържащи се в картофа, нормализират работата на червата.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Зад всяка успешна жена... стои кош с мръсно пране.

Сали Форт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама