Защо витамин Д е толкова важен за здравето?


Защо витамин Д е толкова важен за здравето?
Снимка: pixabay.com

Витамин Д, известен като “слънчевият витамин”, e мастноразтворимо съединение, съставено от витамин Д1, Д2 и Д3.

Въпреки името си, това не е обикновен витамин, а стероиден хормон, който има способността да влияе на около 2000 гена в човешкия организъм.

Само един пример за важен ген, който витамин D регулира, е способността на организма да се бори с инфекции и хронично възпаление. Той също така произвежда над 200 антимикробни пептида, най-важният от които е кателицидин, естествено срещащ се широкоспектърен антибиотик.

Това е едно от обясненията защо витамин Д е толкова ефективен срещу настинки и грип и се предписва при инфекция с Коронавирус.

Вижте още: Ето защо кестените са толкова полезни

Известни са и много други ползи за човешкия организъм от „приема“ на витамин Д, включително поддържане на здрави кости и зъби.

Голям брой проучвания доказват, че може да предпази от заболявания като рак, диабет тип 1 и 2, множествена склероза, а неговият продължителен дефицит да е техен катализатор.

Смята се, че витамин D е превантивно средство за автоимунни заболявания като аутизъм, сърдечносъдови заболявания, диабет, високо кръвно налягане, невромускулни заболявания, остеопороза, хронични болки, настинка и др.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Жените наистина управляват света. Още не са го осъзнали. Когато го осъзнаят, ние всички ще сме в голяма беда.

Доктор Леон

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама