Здравето на жената се разпознава по косата


Здравето на жената се разпознава по косата
Снимка: iStock

Трихоложката Ева Праудман от Обединеното кралство разкри начини да се определи здравето на жената по външния вид на косата. Експертният си коментар тя предостави на вестник The Sun.

По растителността върху тялото може да се каже какво е нивото на хормоните в човешкото тяло, твърди специалистката. Например, прекомерната загуба на коса може да бъде свързана с намаляване на естрогена, което може да се наблюдава при стареене, менопауза, прекомерни упражнения или диета и при някои автоимунни заболявания.

Вижте още: Прически, пречещи на растежа на косата

В същото време прекомерното окосмяване по брадичката и горната устна, както и растежът на бакенбардите показват излишък на тестостерон, което може да означава тумор на яйчниците или на надбъбречните жлези и синдром на поликистозни яйчници.

В същото време оплешивяващите места често са резултат от повишаване на нивото на дихидротестостерон. Освен това матовият цвят на кичурите може да показва проблеми с щитовидната жлеза, а промяната в цвета им може да показва колебания в прогестерона, кортизола и естрогена, посочи Праудман.

Вижте още: 5 маски за коса с уникален ефект

По-рано руската трихоложка Екатерина Денисова посочи основните причини за цъфтящи краища. Според нея този проблем може да бъде провокиран от използването на термоуреди. В списъка бяха също излагането на бои с висок процент окислители, заболявания на скалпа, както и строгите диети.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Някъде там има друг малък особняк, който ще ни обича и ще ни разбира, ще целуне нашите странности и всичко ще бъде наред.

Кари Брадшоу

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама