Здравословни ползи от ментата


Здравословни ползи от ментата
Снимка: congerdesign / Pixabay

Древен Египет, Древна Гърция, Рим – от всички тях до наши дни са достигнали сведения за изключителните лечебни способности на едно крехко и ароматно растение, чието име е мента. Тя принадлежи към род многогодишни тревисти растения.

Билката днес е много известна с това, че успокоява и действа терапевтично. Ефективна е както под формата на чай и аромат от етерично масло, така и като разтриете листенцата между пръстите си, но и в комбинация с други билки: глог и валериана, например.

В този случай усвояването на успокояващите им вещества действат директно на нервната ни система и ни помагат да се успокоим при стрес, силни емоции и безпокойство. В действителност обаче, растението има още много ползи за тялото ни.

На първо място сред тях е хубаво да споменем, че ментата е помощник на храносмилането. Действието й е такова, че помага при редица проблеми, свързани с храносмилателния тракт. Сред тях са дори облекчаване на болката и дискомфорта при наличие на газове и намаляване на подуването на корема.

Сериозен ефект има и в случай на разстроен стомах. Билката успокоява ефективно процесите в стомаха и червата ни. Освен това не трябва да пропускаме да споменем и незаменимия й ефект при смилането на храната.

Така косвено, засилвайки метаболизма, може да се каже, че ментата има и благотворен ефект при отслабване.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Най-красива е една жена, когато е изморена от смях!

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама