Как да подобрите здравето си с чай


Как да подобрите здравето си с чай
Снимка: iStock

Многобройни изследвания, проведени по целия свят, са открили значителни ползи за здравето от пиенето на чай - бил той черен, зелен, бял, червен или билков. Докато можете да придобиете някои от тези предимства само с една чаша чай, други изискват по-продължително граден във времето навик. За да подобрите здравето си с чай, също трябва да избягвате добавянето на мляко или захар, което може да отмени ползите.

Облекчаване на остри заболявания

Дайте тласък на имунната си система с чай от ройбос или шипка. Чайовете от ройбос и шипка са с високо съдържание на витамин С, който може да укрепи имунната ви система и да ви помогне да се противопоставите по-добре на настинката и грипа, особено през зимните месеци.

7 начина за понижаване на кръвното без лекарства

Отслабнете със зелен чай

Някои клинични проучвания показват, че зеленият чай може да има способността да повиши метаболизма ви и в крайна сметка да изгори повече мазнини. Може да е особено полезно при изгаряне на мазнини по корема, което е опасно за цялостното ви здраве и е трудно да се загуби.

Зеленият чай често е включен в добавките за отслабване, така че може да помислите за получаване на зеления си чай по този начин, ако не харесвате вкуса на чая или обичате да го пиете.

Редовното пиене на зелен чай може да намали процента на телесните мазнини с течение на времето, дори ако не промените друга част от диетата или начина си на живот. Има обаче конкурентни изследвания по този въпрос, някои от които не показват никаква промяна.

НАЙ-ДОБРИТЕ ХРАНИ ЗА ПОДОБРЯВАНЕ НА ХРАНОСМИЛАНЕТО

Опитайте ментов чай за газове и подуване на корема

Някои хора вярват, че ментовият чай може да загрее тялото ви, да облекчи газовете и подуването на корема. Научно не е доказано, че ментовите чайове имат някакви медицински ползи, но пиенето им може да бъде вкусен вариант.

Ако не сте сигурни защо сте подути или газообразни, внимавайте с ментовия чай, докато не можете да говорите с Вашия лекар за симптомите си. Можете да отглеждате мента лесно у дома. Дори да нямате двор, можете да създадете малка билкова градина в прозоречна кутия. Отглеждането на собствена мента може да ви спести пари в сравнение с цените на дребно и можете да контролирате качеството на вашите билки.

Използвайте чай от джинджифил за облекчаване на гаденето

Подобно на мента, някои хора също вярват, че джинджифилът помага за храносмилането. Ако търсите естествено лекарство за разстроен стомах или морска болест, джинджифилът може да бъде добър вариант.

При настинки добавянето на лимонов сок или мед към чая с джинджифил може да помогне за борба с вируса.

Джинджифилът трябва да се използва с повишено внимание, тъй като той може да взаимодейства с определени лекарства. Говорете с Вашия лекар или фармацевт, преди да започнете режим на чай с джинджифил.

Ето как да се справим с пролетната умора

Притъпете главоболието с чай от лавандула

Може би сте запознати с успокояващите ефекти на аромата на лавандула. Пиенето на билков чай може да облекчи болката от главоболие или болки в гърба. Билката също може да лекува хронична болка, но трябва да се използва в този контекст само под наблюдението на лекар.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Всяка жена има право да бъде красива.

Елизабет Арден

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама