Ето защо никога НЕ трябва да пиете чай с лимон


Ето защо никога НЕ трябва да пиете чай с лимон
Снимка: debbychatzi / Pixabay

Всички знаем, че лимонът има антиоксидантни агенти и го добавяме към всичко, което се сетим - вода, чай, различни запарки. Особено, когато сме болни. Но когато се добави към чая, разрушителният му ефект върху стомашната лигавица значително отслабва.

Отрицателното въздействие на лимонената киселина върху лигавицата е един от вредните ефекти на чая с лимон. Това е особено опасно за пациенти с гастрит. Ето защо гастроентеролозите съветват да приемате чай с мляко и мед по време на обостряне на гастрит, но не и с лимон.

При настинка много хора допускат грешка, залагайки на консумацията на чай с лимон в неограничени количества. Всъщност голямо количество от билковата напитка с лимон ще предизвика разстройство на нервната система, проявяващо се с безсъние и умора.

Танините в чая, които действат като кофеин, в комбинация с витамин С, са в списъка на подобряващите мозъка храни, съдействащи за съживяване на кръвообращението.

Пиенето на чай с лимон в големи количества в продължение на няколко дни може да се сравни с постоянната консумация на енергийни напитки.

Но най-вредно е въздействието на чая с лимон върху зъбния емайл. Установено е, че този ефект е по-негативен, ако чаят се пие бавно в продължение на дълъг период от време. Ако консумирате чай с лимон по време на хранене, рискът намалява наполовина.

Чаят с лимон повишава вътреочното налягане. Поради това е строго забранен и за пациенти с глаукома.

И най-важното е, че тези, които са алергични към цитрусови плодове, също не трябва да посягат към коментираната напитка.

Интересното е, че нито чаят намалява ефекта на лимонената киселина, нито лимонът намалява силата на чая, въпреки че добавянето на лимон прави цвета на чая много по-светъл.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Иска се много доверие, за да споделиш недостатъците си с приятел. Иска се обаче много повече, за да споделиш неговите.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама