Какви чайове да пием при настинка


Какви чайове да пием при настинка
Снимка: iStock/Guliver

Според УНГ специалистите има значение какъв чай избирате. Не всеки вид се препоръчва при болно гърло, хрема и кашлица.

Горещият чай помага да излекувате настинката

По принцип чаша топъл чай винаги е добра идея, когато сте настинали. Д-р Волфганг Хорнбергер, който е УНГ специалист, обяснява: "Билковите чайове определено имат своето място при лечението на настинки: дори само заради това, че се пият горещи и осигуряват допълнителен прием на течности. В крайна сметка повечето респираторни заболявания са причинени от вируси – най-често от т.нар. простудни вируси.

Внимавайте с чая от мента или от лайка

Някои чайове обаче не са подходящи за лечение на грипна инфекция. Така например, честата употреба на чайове от мента или лайка изсушават лигавиците. Разбира се, ако ги пиете от време на време, няма да ви навредят

Като цяло помнете и това, че китайската трактовка за ментовия чай е, че той е подходящ за лятото. Ментовото масло има охлаждащ ефект — последното, което искате, когато сте сковани от студ.

Джинджифиловият чай също не се препоръчва при настинки

Кой вид чай все пак е най-добър? Може би чаят от джинджифил, който добре затопля и е мощен антиоксидант (научете тук 5 ползи от него). Д-р Хорнбергер предупреждава и за неговата прекомерна употреба: "Ако се пие твърде често, чаят от джинджифил проявява разреждащ кръвта ефект подобно на аспирина".

Изпитано средство при възпалено гърло е градинският чай, а при кашлица – чаят от мащерка.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Времето ви е ограничено, затова не го губете, живеейки живота на някой друг.

Стив Джобс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама