Зехтин срещу рак на гърдата


Зехтин срещу рак на гърдата
Снимка: Thinkstock/Guliver

Медици са изяснили, че употребата на повече зехтин и преминаването на средиземноморска диета значително снижават вероятността жената да стане жертва на рак на гърдата в зряла възраст.

Това става ясно от статия, публикувана в сп. JAMA Internal Medicine.

"Независимо от всички недостатъци на това изследване и неголямата извадка, то показва, че употребата на средиземноморска храна може да предотврати развитието на рак на гърдата, също както влияе благотворно на здравето на сърцето и съдовете.

Надяваме се, че това откритие ще помогне да се снижи броят на жените, страдащи от рак на гърдата, и като цяло да се подобри здравето на представителките на нежния пол", коментира откритието Майкъл Катц (Michael Katz), зам. главен редактор на изданието.

Мигел Мартинес Гонсалес (Miguel Martinez-Gonzalez) от университета на Навара (Испания) и колегите му разкрили благотворното влияние на зехтина и средиземноморската диета върху здравето на женските гърди, като наблюдавали състоянието на над 4000 жителки на Испания, съгласили се да вземат участие в диетичен експеримент.

В рамките на тези опити учените предлагали на жените да опитат три здравословни диети на базата на средиземноморската кухня – с добавяне на зехтин и лешници, и обикновена европейска диета с понижено съдържание на мазнини.

В продължение на шест години – от 2003 до 2009 година – Мартинес-Гонсалес и колегите му следили състоянието на своите доброволки, като отбелязвали всички случаи, когато те заболявали от рак на гърдата.

Както показали наблюденията, жените, които били на средиземноморска диета със зехтин, доста по-рядко страдали от рак и средно с 68% по-рядко ставали негови жертви в сравнение с участничките в експеримента от контролната група. Което е интересно – добавянето на ядки в диетата не донесло нито положителни, нито отрицателни резултати.

Авторите на статията сами признават, че сравнително ниският брой на участничките в експеримента, заболели от рак на гърдата, не позволява със 100% сигурност да се говори, че това снижение е било изключително предизвикано от добавянето на зехтин, а не от самата средиземноморска диета.

И все пак тяхната комбинация е безспорно полезна за здравето на жените, заключават Мартинес-Гонсалес и колегите му, допълва РИА Новости.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

В живота няма такова нещо като рано или късно... Всичко се случва точно когато трябва.

"Любов", Елиф

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама