15 вечни книги, които ще преобърнат света ви


15 вечни книги, които ще преобърнат света ви
Снимка: iStock/Guliver

Класическият роман не е този, писан преди сто години, а този, чиито истини са универсални и неподвластни на времето. Ще остане ли това произведение актуално с течение на времето? Може ли читателят да научи нещо ново от историята? Разказът тече ли красиво? Ако на тези въпроси може да се отговори с „да”, тогава книгата наистина е класика. Днес ще ви дадем 15 идеи за точно такива книги – променящи, каращи ни да се замислим и на практика вечни.

1. Исмаил, Даниел Куин

Умишлено дидактична, тази книга ни принуждава да преразгледаме това, което смятаме за истина, подсилвайки факта, че мъдростта може да идва от най-малко вероятните източници.

БЪЛГАРСКИТЕ КНИГИ, КОИТО ВСЯКА ЖЕНА ТРЯБВА ДА ПРОЧЕТЕ

2. Алхимикът, Пауло Коелю

Понякога, когато следваме мечтите си, се озоваваме там, където трябва да бъдем, а не там, където мислим, че искаме да бъдем.

3. Повелителят на мухите, Уилям Голдинг

Нашите диви същности никога не са много далеч от повърхността. Това илюстрира и авторът, когато група от уж добре възпитани млади мъже корабокрушират на тропически остров.

4. 1984, Джордж Оруел

Мнозина биха казали, че въпросите, адресирани в тази почти пророческа книга, започват да добиват смисъл едва сега.

5. Когато светът ни се разпада, Пема Чодрьон

Болката е неизбежна, но страданието не е задължително. Тибетската будистка монахиня и учител, Пема Чодрьон, превежда читателя през различните етапи на скръб, когато животът ни хвърли „крива топка”, давайки състрадателни съвети как да приемеш, признаеш и да се преместиш извън „лапите” на трудността.

6. Тибетска книга за живота и смъртта, Согиал Ринпоче

Една от най-силните книги от будистката житейска философия. Този том води хората през великолепното пътешествие, което е техният собствен живот. В нашия модерен свят, където остаряването и смъртта са сложни теми, които ужасяват обикновения човек, това е опресняваща перспектива, която омекотява аспекти от житейското пътуване.

7. Изгубен в корените, Фарли Моват

Това не е вашият стандартен роман за „възрастта“, а по-скоро приказка за храброст, междукултурни приятелства и уважение към природния свят.

8. Спасителят в ръжта, Дж. Селинджър

Хората се опитаха да потушат уникалността на Холдън, но той отказа. Тези, които предпочитат да живеят извън доминиращата идеология, могат да намерят много истини в тази книга.

9. Да убиеш присмехулник, Харпър Лий

Онези, които не се учат от историята, са обречени да я повтарят и тази книга отчита огромни несправедливости въз основа на раса и възраст.

10. Медитации, Марк Аврелий

Марк Аврелий е бил един от най-големите римски императори и този сборник с медитации е написан единствено за негова употреба, докато се опитва да осмисли Вселената и да създаде стандарт на етично поведение.

11. Процесът, Ф. Кафка

Една много показателна илюстрация на кошмара, включващ бюрокрация, несправедливост и безсилие.

12. Анна Каренина, Л.Толстой

Настойчива и сърцераздирателна, това е приказка за силната страст и любов, за последствията от изневярата и ревността.

Вижте тази публикация в Instagram.

Klasiklerde hangi yayını tercih ediyorsunuz? Benim olmazsa olmazım Türkiye Is Bankası Kültür Yayınları idi ama şu ara Can Yayınları'na öyle bir kafayı taktım ki. Zaten genelde bu iki yayından alıyorum ama son zamanlarda okuduğum kitaplarda fark ettim ki ben Can yayınlarından okurken daha hızlı okuyorum ama Is Bankası daha uzun sürüyor. Eee vakit kıymetlidir. Niye uzun sürsün ki daha fazla kitap okurum diye düşündüm ve gözüme kestirdiğim bazı klasikleri Can'dan tercih etmeye başladım. Zaten kitaplığımdaki klasikler bu iki yayından. Kıyasıya rakebat ediyorlar resmen.😁😁 Ölüyorum klasiklere yaa. Aşk yaşıyorum resmen. #parlakmeltemkitapligi #annakarenina

Публикация, споделена от Meltem Parlak Aydın (@parlakkitapligim) на

13. Митът за красотата, Наоми Улф

Тази книга трябва да бъде прочетена от всяка жена. В нея се говори за съвременните идеали за красота, ръководени предимно от рекламната индустрия и за „мита“, че женската красота е политическо и икономическо оръжие, използвано от мъжкия свят.

14. Коледна песен, Ч. Дикенс

Повечето от нас са изучавали „Големите очаквания” в гимназията, но този роман наистина ни кара да спрем, за да разгледаме последствията от нашите действия. Всеки камък, хвърлен в езерце, предизвиква вибрации и променя нещо в света.

15. Кратка история на времето, Стивън Хокинг

Това е изключително приятно, достъпно и забавно запознаване с последните разработки във физиката и космологията, написано от един от най-блестящите умове на нашето време.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Книги


Реклама

Няма проблем човек да се пуска по течението, стига да може след това да се върне.

Миг Джагър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама