7 персонажа от вечни книги, които са базирани на реални хора


7 персонажа от вечни книги, които са базирани на реални хора
Снимка: Instagram

Изкуството не се появява от въздуха. Нуждае се от идеи и образи от реалния живот или от друго изкуство. Ето защо художниците рисуват хора, които виждат по улиците, музикантите слушат природни звуци, а писателите посвещават романите си на хората, които обичат. Всичко може да бъде източник на вдъхновение, понякога дори наистина страшните житейски истории. Ето няколко героя от вечни книги, които са били съвсем реални личности.

Маргарита Готие, „Дамата с камелиите”

Героинята на Дюма е вдъхновена от Мари Дюплесис, любовта на живота му. Туберкулозата я кара да спре да купува цветя със силна миризма, като рози, и тя развива любов към камелиите, защото почти нямат аромат.

Дейзи Бюканън, „Великият Гетсби”

Джиневра Кинг е родена в семейство на богат бизнесмен от Чикаго. На 16-годишна възраст, докато кара шейна с приятели, се среща с 18-годишния Франсис Скот Фицджералд. Те се харесват веднага и романсът им се развива много бързо през следващите 2 години. Уви, Джиневра се омъжва за сина на един от партньорите на баща си и уведомява Франсис в писмо. Биографите смятат, че Фицджералд вероятно е чувал „бедните момчета не трябва да мечтаят за богати момичета“ от бащата на възлюбената си.

Ван Хелсинг, „Дракула”

Джерард ван Суитен, холандски лекар, е бил личен лекар на императрица Мария Тереза и е използвал позицията си в името на науката. Той прави много реформи, създавайки най-модерната система за преподаване на лекари по онова време, ботаническа градина и химическа лаборатория. Освен това, Джерард бил напълно против суеверия и когато Австрия анексира част от Балканите, той лично отива в Моравия, за да разследва „вампирските атаки“. След това пътуване ван Суитен прави доклад, в който обяснява всички случаи от научна гледна точка и доказва, че няма вампири. Това е човекът, който вдъхновява Брам Стокър да създаде образа на холандски лекар, който изследва вампиризма.

Сантяго, „Старецът и морето”

Грегорио Фуентес се запознава с Ърнест Хемингуей през 1928 година, което е 24 години преди първата поява на „Старецът и морето“. Грегорио е капитан на лодката на писателя, готви за Хемингуей, ходи на риболов с него и следи германските подводници по време на Втората световна война. Така че е съвсем логично, че Грегорио е прототип на героя, чиято история донесе много награди на Хемингуей.

Долорес, „Лолита”

Един от възможните прототипи за главния герой на романа може да бъде 11-годишното момиче Флорънс Сали Хорнър. През 1948 г. младата американка е отвлечена от 50-годишен мъж, който дълго пътува с нея из страната. В текста на романа Владимир Набоков прави директна препратка към случая, когато Хумберт се пита: „Бих ли направил на Доли това, което Франк Ласал, 50-годишен механик, беше сторил на единадесетгодишната Сали Хорнър през 1948 година?”

Снежната кралица

Биографът на писателката Карол Розен смята, че евентуалният прототип на Снежната кралица със студено сърце е оперната певица Джени Линд. Писателят е бил влюбен в нея, но тя не е виждала никакво романтично бъдеще.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Книги


Реклама

Някъде там има друг малък особняк, който ще ни обича и ще ни разбира, ще целуне нашите странности и всичко ще бъде наред.

Кари Брадшоу

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама