Най-добрите български книги, които всеки трябва да прочете


Най-добрите български книги, които всеки трябва да прочете
Снимка: iStock/Guliver

Четенето в България никога не е спирало да бъде актуално. Хората в нашата страна винаги са търсели досег с книгата, като това бива доказано и от различните класации в интернет пространството, които показват колко всъщност книжни издания се продават в родината ни. Това, което може би не беше особено модерно до съвсем скоро, беше четенето на книги, публикувани от български автори. Към тях често се подхождаше с недоверие, но в последно време именно родните писатели са на челните позиции по продажби, което е повече от чудесно. В този списък ще споделим с вас кои, според нас, са най-добрите български книги, които всеки трябва да прочете.

"Падение и спасение. Изповедта на една хероинова наркоманка" – Весела Тотева

Преди няколко години от издателство "Жанет 45" публикуваха книга, в която Весела Тотева разказва за ада, през който е преминала. "Падение и спасение. Изповедта на една хероинова наркоманка" представя на читателите ужаса, до който може да те докара употребата на наркотици. Четейки, ще успеете да погледнете на света през очите на човек, който доброволно е решил да си причинява страдания, след което истински е пожелал да се измъкне от капана, в който сам се е вкарал. Когато всичко е на живот и смърт, изход винаги се намира.

"Времеубежище" – Георги Господинов

Георги Господинов се нарежда сред имената на най-популярните съвременни български автори, което никак не е случайно. Родните читатели дълго чакаха нещо ново от автора след "Физика на тъгата", която се превърна в тотален бестселър, а когато "Времеубежище" се появи под логото на "Жанет 45", тя отново доказа таланта на автора. История за света вчера и света днес, както и за това колко важно е да вземеш нещата в ръцете си и да се излекуваш чрез това, през което си преминал.

"Аз още броя дните" – Георги Бърдаров

Със своята книга "Аз още броя дните" Георги Бърдаров спечели първото писателско риалити "Ръкописът". Скоро след това книгата излезе на българския пазар, издавана от издателство "Сиела", и се превърна в абсолютен бестселър. Историята на романа разказва за обсадата в Сараево в края на миналия век, а в центъра на целия ужас срещаме двама влюбени, които някак са успели да задържат любовта си. Заедно те решават да избягат, за да търсят свободата, но дали успяват? Трябва да разберете сами.

"Софийски магьосници" – Мартин Колев

Феновете на фентъзито в България са много, а хубавото е, че на родния пазар има и българско такова, което ще ви кара да разлиствате страниците с интерес и да стигнете до финала неусетно. В книгата си "Софийски магьосници" Мартин Колев разказва за живота на Свилен, който се занимава с разследването на все по-често изчезващи софийски магьосници. Изключително забавна и интригуваща, "Софийски магьосници" вече разполага и с две продължения – "Софийски магьосници 2: В сърцето на Странджа" и "Софийски магьосници 3: Вещиците от Витоша", които ще ви срещнат с още мистериозни персонажи и тайни кътчета на София, заради които ще се влюбите в столицата ни още повече!

"Калуня-каля" – Георги Божинов

"Калуня-каля" е единственият роман на Георги Божинов, който бива определян като шедьовър. Първоначално книгата излиза през 1988 година, а днес се появява в ново, преработено издание, което е готово да даде много повече на читателите. Случващото се в романа засяга Априлското въстание, но историята не се върти около него, а около това, което последва.

"Възвишение" – Милен Русков

"Възвишение" е знаков български исторически роман, който, макар и публикуван преди десет години, все още е сред най-четените и продаваните. Книгата вдъхнови създаването на филм, който също са нарежда сред любимите на българите в последните години. Историята на романа ни връща във времената на Българското възраждане, където двама бунтовници участват в Арабаконашкия обир, който е само началото на това, през което те преминават.

"Валери Петров: Събрано" – Валери Петров

Едва ли има човек, който поне веднъж да не е чувал името на Валери Петров. От издателство "Милениум" публикуваха юбилейно издание, което е посветено на 100-годишнината от раждането на автора, като в книгата можем да открием най-красивите творби на поета, които ще ни очароват с богатия език и красивите рими, с които той борави.

"Кръв от къртица" – Здравка Евтимова

Здравка Евтимова е автор, който е популярен не само в България - голяма част от творчеството ѝ се радва на огромен успех и зад граница. Сборникът с "Кръв от къртица" представя широк поглед върху действителността, като чрез разказите си тя успява да внуши цялост на човешкото или на нещо общоприето, което обаче после разбива на парчета.

"Писма на Омар до бъдещата му съпруга" – Рене Карабаш

"Писма на Омар до бъдещата му съпруга" е книга-писмо, която представя прозата като нещо поетично. С "Остайница" Рене доказа, че умее да пиша не само поезия, а с най-новата си книга тя го потвърждава. С писмата си Омар обрисува любимата си, въпреки че все още дори не я е срещнал, а докато пише той разбира, че чрез нея той успява да опознае себе си, което му помага да открие отговори на въпроси, които са го мъчили досега.

"Кало Змея" – Милен Хальов

Ще завършим с нещо, което е подходящо едновременно за малки и големи. В книгата си Милен Хальов ни запознава с Кало, който привидено е съвсем обикновено дете, което просто иска да играе и да се измъкне от уроците. Това, което го прави е различен, е фактът, че той всъщност е син на змей, което го прави притежател на сили, чрез които нощем да лети сред облаците и да предизвиква бури тогава, когато е в опасност. Опитвайки да запази тайната си, Кало се сблъсква с врагове и тайни, които застрашават спокойното му съществуване.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Книги


Реклама

Стой далеч от сивите хора. Обичат да крадат цветовете ни!

Дейвид Сант

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама