10-те книги за емоционална интелигентност: Отговори на всеки проблем


10-те книги за емоционална интелигентност: Отговори на всеки проблем
Снимка: iStock/Guliver

Емоционалната интелигентност е сравнително нова област в психологията, която се наложи като понятие не много отдавна. Под емоционална интелигентност човек разбира това как биват приемани и контролирани собствените ни емоции, както и това да се прави разлика между тях. Важно е да можем да управляваме собственото си мислене, което влияе на поведението ни и на това как общуваме с околните. Разбира се, по темата има не една или две книги, като някои от тях могат да ви помогнат, а други единствено да ви заблудят. Именно затова в този списък ще споделим с вас десет заглавия, които ще ви бъдат от полза, когато става въпрос за емоционална интелигентност и това доколко сме наясно с нея.

 

Емоционална интелигентност – Даниъл Голман

"Емоционална интелигентност" от Даниъл Голман излиза през далечната 1995 година, като и днес тя се нарежда сред най-продаваните книги по темата. Световният бестселър е преведен на 30 езика и има над 5 милиона продажби, като дълго време е била почти неоткриваема у нас. Сега книгата има нов превод и позволява на всеки да се информира за това колко важна е емоционалната интелигентност за това как приемаме случващото се около нас, как взимаме решенията си и кое смятаме за истински ценно в живота. В книгата Даниъл Голман споделя с читателите си любопитни експерименти, като доказва, че емоционалната интелигентност се формира през целия ни живот. Ние сме отговорни за нея, затова трябва да я укрепваме постоянно. Как се случва това – прочетете книгата, за да разберете.

Да поемаш отговорност – Натаниъл Брандън

Натаниъл Брандън е популярен психотерапевт и писател, като основната му дейност е насочена към областта на психологията и самоуважението. Според него е от изключителна важност всеки да открие силите, за които не подозира, чрез които да се справя с трудностите в живота си. За да се преборим с пречките, често трябва да взимаме решения, които се влияят от емоционалната интелигентност – важно е да осъзнаем, че ние сме нещо повече от проблемите си и сме по-силни от тях. В книгата си Брандън поставя на читателите цели, с чиято помощ да успеят да овладеят емоционалната си интелигентност и да действат правилно във всяка единна ситуация.

10 задължителни четива по емоционална интелигентност – Колектив

Хората, които се справят добре в живота, със сигурност са наясно с това как да контролират емоциите си. Ако смятате, че вие все още не сте сред тях, това е подходящата книга за вас. От нея ще научите как да взимате умни решения, да се справяте с конфликти и да излизате с гордо вдигната глава от тях, както и как да преминавате през трудностите, които не ви оставят време за мислене. След прочита на този сборник ще сте наясно със себе си, със силните и слабите си страни, ще знаете от какво имате нужда, ще имате ясно поставена цел пред себе си и ще се изградите като емоционално ловък човек, достоен за уважение от околните.

Професионални тестове за емоционална интелигентност – Робърт Ууд и Хари Толи

Сигурни сме, че доста от вас са уверени в себе си, когато става въпрос за емоционална интелигентност, а други пък са точно обратното. Хубавото е, че всеки има възможността да разбере какъв е неговият коефициент на емоционална интелигентност. „Професионални тестове за емоционална интелигентност” ще ви помогне да научите дали наистина умеете да се справяте адекватно във всяка ситуация, или сте по-скоро импулсивни. В книгата ще откриете тестове, които ще ви дадат синтезирана информация за вашата индивидуалност, както и някои отговори на въпроси, които ще си зададете, докато решавате тестовете.

Емоционална интелигентност 2.0 – Джийн Грийвс и Травис Брадбери

Във времето има безброй примери, че образованието и опитът в никакъв случай не са гаранция за успех. Но защо това е така всъщност? В „Емоционална интелигентност 2.0” авторите показват, че не коефициентът на интелигентност, а този на емоционалната ни такава е от значение за това дали ще бъдем успешни, или не. Животът ни е комуникация, трудности и решения – дали можем да се справим с тях зависи от това доколко познаваме емоциите си.

Емоционална интелигентност for Dummies – Стивън Дж. Стейн

Както споменахте в началото, емоционалната интелигентност е сравнително ново понятие в психологията, затова и много от нас не са наясно какво точно представлява тя. В "Емоционална интелигентност for Dummies" ще откриете систематизирана информация, която ще ви даде съвети за това как да контролирате емоциите си, за да бъдете успешни на работа и щастливи вкъщи със семейството си. От особена важност е да постигнете този баланс, за да се чувствате добре около хората, както и те, когато сте в обкръжението им.

Практическо ръководство по емоционална интелигентност – Джъстин Барисо

В книгата си Джъстин Барисо показва на читателите си съвременна концепция за емоционална интелигентност. Живеем във времената на социалните мрежи, където всеки може да изкаже мнението си, независимо дали то е положително, или отрицателно. Без значение от социалния ни статус, винаги ще има хора, които няма да ни харесват. Подобни коментари влияят на всеки един от нас, макар и повечето да го отричат. В "Практическо ръководство по емоционална интелигентност" авторът ни учи как да накараме емоциите си да работят за нас, а не срещу нас, независимо от обстоятелствата.

Изкуството да ръководиш себе си – Ранди Б. Нойес

Ранди Б. Нойес споделя опита си в това как да постигнем целите си в професионален и личен план, като успява да защити твърдението си, че емоционалната интелигентност е от особено значение за това. Според него тя е нужда за разпознаване, разбиране, овладяване и направление на чувствата, които влияят на мисленето ни и на възприемането на различните ситуации, в които животът ни поставя.

Емоционална пластичност – Сюзън Дейвид

Емоционалната пластичност е изцяло нов метод за справяне с емоциите, който ни показва как да се отървем от вредните мисли, които пречат на правилната ни преценка. Нужно е да познаваме емоциите си, за да живеем в мир със себе си и околните. Невъзможно е да имаме добри взаимоотношения, независимо от какво естество, ако първо не сме наясно с това как да управляваме чувствата си правилно според случващото се.

Да повярваш: Паник атаките – начало и край – Марияна Дойкова

С навлизането на технологиите и възможността всеки да казва, каквото си пожелае, се увеличиха и случаите на хора, които страдат от паник атаки. Често това е смятано за проява на слабост, затова и голяма част от преминаващите през тях не споделят с никого. В това да имаш нужда от помощ няма нищо срамно и Марияна Дойкова го доказва, тъй като знае какво е да се сблъскаш с паник атаките. Използвайки нейните съвети, вие ще успеете да се справите по-бързо с тях, след което те ще се превърнат само в лош спомен.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Кариера


Реклама

Няма проблем човек да се пуска по течението, стига да може след това да се върне.

Миг Джагър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички