"77 и половина чудни растения" - първото по рода си издание у нас


"77 и половина чудни растения" - първото по рода си издание у нас
Снимка: изд. Ракета

"77 и половина чудни растения. Народна вяра, магия и лечение" e първото по рода си издание в България, което засяга в пълнота ролята на растенията в народната ни култура. Автори са Георги Мишев и Елионора Недялкова.

В книгата има подробно описание на употребата на 77 растения в старите обреди, рецепти за приложение на тези растения спрямо техните свойства и според древните традиции, както и десетки снимки.

Част от растенията, включени в "77 и половина чудни растения. Народна вяра, магия и лечение" са широкопознати, а други са били известни основно на носителите на магическото знание. Д-р Георги Мишев представя официалното название на растението (вкл. латинското му име), последвано от имената, под които е познато в народната ни медицина, кратко ботаническо описание (придружено с цветна снимка), насоки за приложенията му, вкл. свързаната с това обредност според палеографските и етнографските данни. Тази информация е допълнена със специалната рубрика на Елионора Недялкова емпиричния опит на фитотерапевта Елионора Недялкова ("Из опита на фитотерапевта"), за противопоказанията, указания за приготовлението и дозировката на лекарството.

Броят на включените видове е продиктуван от разпространено сред българския народ предание, че след като човекът бил сътворен от кал и оставен да съхне, дяволът надупчил тялото му, а тези дупки Бог запушил с различни треви. Дупките и тревите били 77 и подкрепили и тялото, но и душата на човека, защото така я съхранили в тялото. Въпреки това винаги се намирала болест или пролука, през която душата да го напусне. За тази половин болка имало половин билка, която била непозната, но се откъсвала и откривала по специален начин. Този, който вече е събрал нужните 77 растения, трябвало да намери и половинката билка. За целта събиращият затварял очи и с ръце зад гърба си откъсва произволно растение, което след това с нож разрязва на две половини. Едната половинка се считала за дадена от добрата случайност и се ползвала като добавка към останалите 77.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Книги


Реклама

Много хора се страхуват да кажат какво искат.Точно затова и никога не го получават!

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама