Емилиян Станев и Невена Коканова са герои в нов български роман


Емилиян Станев и Невена Коканова са герои в нов български роман
Снимка: изд. Хермес

Емилиян Станев и Невена Коканова са герои в новия български роман "Светулките ще ти покажат пътя". ​Действието в този трагичен и мъдър роман се развива във Велико Търново - с неговата приказност, преплитат се действителни и въображаеми истории дори на реално съществували личности.

По думите на автора Христо Добротинов в "Светулките ще ти покажат пътя" се редуват се трагични и красиви моменти, а сред грохота на прелитащите американски самолети през Втората световна война се заражда истинска любов.

Показано е разделението на българското общество. Вечните злосторници, които винаги са близо или са част от властта и носят гибел. Предателите, които сами се продават, водени от тъжната максима "Страхувай се и ще живееш". Проследени са човешките радости и трагедии преди и след радикалните промени през 1918, 1944 и 1989 г. Поколенията се сменят, но не и ролите, смята авторът. И през годините, като красиво знамение, с дълга синя рокля на големи бели точки, с везани ръкави на блузата, приличащи на крила на загадъчна птица, преминава Мариола - Търновската царица.

***

Христо Добротинов е роден на 8 май 1952 г. във Велико Търново. По образование е юрист. Автор е на книгите "Погребението на капитанската шапка" (1976), получила националната награда "Южна пролет", "Отвъд снега" (1981), "Спомен за курорта” (1985), "Бракове в София" (1988), "Игра на конспиратори" (1989), "В търсене на холивудския прислужник" (2019), получила годишната награда за проза за 2020 г. на Съюза на българските писатели. Разкази на Добротинов са превеждани на руски, полски, немски и турски език. Член е на Съюза на българските писатели и на българския ПЕН център.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Книги


Реклама

Не избирай този, когото светът смята за красив. Избери този, който прави света ти красив.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама