Историите на 50 удивителни българки


Историите на 50 удивителни българки
Снимка: изд. Ракета

В книгата "Смели и различни" от Деси Нико ще се запознаете с 50 удивителни дами, които са живели в България, и всяка по своя си начин е била различна от голямото общество. Всяка е срещала трудности заради разликите си с обществото, но е била достатъчно смела, за да остане себе си и да изпълни личната си мисия на този свят.

Ще прочетете за принцеси и царици, които са правили благородни саможертви в името на народа; за българки, борили се наравно с мъжете за освобождението на родината ни; за околосветски пътешественички и феноменални спортистки; за първите модни дизаинерки, първите българки с професии на адвокат, ядрен физик, психиатър, подводен археолог, както и за още много момичета на изкуството, сътворили с хиляди битки прекрасни картини, скулптури, сгради, филми, театрални и танцови постановки, музика, стихотворения и романи.

Знаете ли например, че:

• ние, българите, сме имали своя Робин Худ и тои всъщност е бил безстрашна жена, преоблечена като мъж;

• един от наи-интересните ни и успешни таини агенти също е бил жена – в буината си коса тя пренасяла таини революционни бележки, а под полата си веднъж скрила цяла сабя;

• жена била и първата ни водна спасителка, при това по време, когато у нас професията "спасител на плажа" още дори не е съществувала;

• ако погледнем към небето, ще видим, че българка е и първата жена в света, която взела участие в боен полет.

Историите може да ви заприличат на приказки, но са се случили наистина. Случили са се, защото 50 българки от различни времена са се осмелили да отстояват себе си.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Книги


Реклама

Най-смелата постъпка е да мислиш за себе си. Високо!

Коко Шанел

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама