"Нетактичност" – необичаен роман за копнежи, изкуство и свобода


"Нетактичност" – необичаен роман  за копнежи, изкуство и свобода
Снимка: изд. Кръг

Бедна млада жена, която чисти залите на музей, се омъжва и благодарение на брака си, се превръща в богата дама с положение в обществото. Тази история би напомняла класическа приказка, ако беше разказана от друг, а не от американската писателка Амина Кейн. В своя първи роман "Нетактичност" тя създава необикновен свят, в който времето и пространството нямат значение. Важна е единствено мечтата на главната героиня и как околният свят спомага за нея.

Малкият по обем, но обширен по значение дебютен роман на Кейн "Нетактичност" сега излиза и на български.

Книгата напомня викторианска класика и същевременно черпи вдъхновението си от модерни автори като Октавия Бътлър, Кларис Лиспектор и Жан Жоне.

В центъра на историята е Витория. Тя е чистачка в местния музей на изящните изкуства, но всичко, което я вълнува, е възможността да пише. Обича да съзерцава картините и да разказва за тях. Но Витория е способна да гледа и собствения си свят като страничен наблюдател. В охолния си брак тя открива безгрижие и куп възможности, ала те се оказват недостатъчни, за да е щастлива. Защото, ако не може да пише, Витория усеща живота си пропилян.

Романът "Нетактичност" преобръща с главата надолу приказката за принца и принцесата като приравнява щастието на творческа свобода и лична независимост. Но постижими ли са те?

Амина Кейн разказва красива и необичайна история, която ни кара да погледнем с други очи на свободата и желанията. Тя пише романа в продължение на четири години. Веднага след появата си през 2020 г., "Нетактичност" пленява критиката и получава възторжени отзиви от "Ню Йоркър", "Файненшъл Таймс", "Ню Йорк Таймс" и др.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Книги


Реклама
Реклама

Ако никога не сте плакали, очите ви не могат да са красиви.

София Лорен

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама
Реклама