Отново Зелени библиотеки в столичните паркове


Отново Зелени библиотеки в столичните паркове
Снимка: iStock

За осми път кампанията "Зелени библиотеки" на Столична библиотека гостува в парковете на София (30 юли до 28 август 2022 г.). Целта е насърчаване на четенето от най-ранна детска възраст, привличане на нови читателски публики и общуване със софиянци през почивните дни.

Тазгодишното издание на "Зелени библиотеки" стартира на 30 юли 2022 г. в парк "Гео Милев". Съвместно с район Слатина и сдружение "За Слатина" там ще бъдат поставени и две къщички за книги, от които всеки посетител на парка ще може да вземе книга за четене и да остави своя. И така към седемте къщички за книги, разположени на знакови места в природния парк Витоша и Зоопарка се прибавят и две нови, които ще се зареждат редовно от Столична библиотека с атрактивни издания.

Тазгодишната арт програма на "Зелени библиотеки 2022" включва срещи с любими поети, които ще раздават свои нови книги с автографи, интересни тематични изложби, музикални изпълнения на живо.

Децата и учениците могат да участват в образователни STEM игри, в забавно програмиране с различни ботове, да се запознаят с популярната в Корея национална игра тухо и да изработят кукли от традиционна корейска хартия. Малчуганите могат да получат първите си уроци по рисуване с ръководителя на детското арт ателие на Столична библиотека художника Христо Кърджилов. Навсякъде ще бъде и мобилният филиал– Библиобус, който разполага с 1500 тома - нови хитови заглавия от съвременни и класически наши и чужди автори. От него читателите на библиотеката ще могат да си изберат книги за дома.

Продължава и инициативата "Споделени книги" – "Вземи, прочети, върни". Столична библиотека приканва всички посетители да се включат в споделянето на книги, като дарят ново прочетено заглавие от личната си библиотека и вземат различно интересно издание.

Посетителите на "Зелени библиотеки" ще имат възможност да разгледат две документални изложби. "Библиотеката на София разказва" представя драматичната съдба на библиотечните колекции на видни общественици и писатели (Кирил Христов, Константин Стоилов, Иван Денкоглу), редки и ценни издания от фонда на Столична библиотека, които са живи свидетелства на времето и историята на библиотеката и столицата. Експозицията "Из парковете на София –минало и настояще" представя любопитни фотоси и документи за историята, изграждането и обновяването на популярни столични паркове и градини.

И тази година в софийските паркове ще звучи вдъхновяваща поезия и музика. Сред участниците са поетите – Калин Терзийски, Мирела Иванова, Валентина Радинска, Бойко Ламбовски, Амелия Личева, Ангел Игов, Силвия Чолева, Иван Христов, Кристин Димитрова, Георги Гаврилов, Анжела Димчева и др., а 7-годишната Каталина Павлова ще представи свои публикувани детски приказки. За вас ще свирят и пеят – Иван Бороджиев (саксофон), Ели Раданова (вокал), Венци Дреников (клавишни),екс Атласът Георги Арсов, Алек Кирев (вокал), Кирил Коев (китара),Ралица Симеонова (китара, вокал) и др.

В детската арт програма очаквайте артистите от парти агенция "Маска" с ръководител Цветомир Иванов, клоуните от атракционен клуб "Найя", Боби Мирчев с обичани детски песни, школа за сценични изкуства "Есенс" – с театрални, певчески и танцови детски състави, фондация "Деца на България" – игри с мисловни карти и др.

Всички желаещи ще могат да получат безплатна читателска карта.

Програма:

30 юли (събота) - парк "Гео Милев"

6 август (събота) - парк "Заимов"

7 август (неделя) - Борисова градина

13 август (събота) - Южен парк

14 август (неделя) - парк "Св. Троица"

20 август (събота) - Западен парк

21 август (неделя) - Зоопарк

27 август (събота) - Северен парк

28 август (неделя) - парк Витоша, пред хижа Алеко

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Книги


Реклама
Реклама

Никога не съм могла да разбера какво е феминизъм. Знам, че ме наричат феминистка, когато изразявам мнение, което ме различава от изтривалка.

Ребека Уест

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама
Реклама