Романът "Олив Китридж", награден с "Пулицър", излиза на български


Романът "Олив Китридж", награден с "Пулицър", излиза на български
Снимка: изд. Кръг

Плътна, проницателна и задълбочена картина на човешката психика разкрива романът, носител на "Пулицър" – "Олив Китридж". В него американската писателка Елизабет Страут създава сложен и многопластов портрет на човешките взаимоотношения в тринайсет разказа, между които свързващото звено е героинята Олив Китридж. Около нея се завъртат съдбите на останалите персонажи, а образът й оставя ярък отпечатък в сърцето на всеки от тях. Книгата излиза у нас на 11 май с логото на издателство „Кръг“. Преводът е на Анелия Данилова, която вече е претворявала словото на Страут на български, а изящната корица на Мила Янева-Табакова успешно отразява изтънчения стил на авторката.

Олив Китридж – понякога строга, понякога сприхава и безпардонна – е пенсионирана учителка по математика, която предизвиква страхопочитание у жителите на малкото крайбрежно градче Кросби. Но зад едрата осанка на сурова и груба жена се крие ненатрапчивата чувствителност на човек, опознал тъмните сенки на болката. Отвъд грубия си маниер Олив е готова винаги да се притече на помощ, макар и с неконвенционалните си прийоми. Докато съгражданите й се борят със своите проблеми, тя често се оказва въвлечена в тях и с безпощадната си честност не се страхува да назовава нещата с истинските им имена.

В "Олив Китридж" Елизабет Страут засяга теми за същността на човешката душа: нейните конфликти, трагедиите, радостите и издръжливостта, така необходима, за да се продължи наред. С финия си и премерен стил носителката на литературни отличия прави задълбочена картина на живота, чието разбиране често е твърде болезнен процес. Сред предимствата на романа, изтъквани от читатели и критици по цял свят, са похватите на Страут, които се променят и развиват с всеки следващ сегмент от историята.

През 2009 година Елизабет Страут печели "Пулицър" за незабравимия роман "Олив Китридж", а през 2014-а HBO продуцира минисериал от четири части, заснет по книгата. В сложния образ на Олив се превъплъщава носителката на три "Оскар"-а за главна женска роля Франсис Макдорманд; в продукцията участват още Ричард Дженкинс и Бил Мъри. Сериалът печели осем награди "Еми".

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Книги


Реклама

Вчера бях умен, затова исках да променя света. Днес съм мъдър. Затова променям себе си.

Шри Чинмой

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама