10 сигурни стъпки за безопасно онлайн пазаруване


10 сигурни стъпки за безопасно онлайн пазаруване
Снимка: iStock/Guliver

Лято е, за някои дългоочакваната ваканция с дъх на ванилов сладолед и карамелизирани вълни пари под ходилата. Лежерно време за отмора на сетивата и мисълта. Решавате, че на ваканцията ви й липсва само едно – ароматерапия. А в онзи сайт, за който ви спомена приятелка, се продава точно това – вълшебни сетове с етерични масла, скрили цял лазурен остров във връхните си нотки. Не просто идеални за баня или масаж, с тях и помещенията ще ухаят, мислите вие. Защото обещанието може да е повече от примамливо. Един-единствен акцент или цяла ароматна бленда, достойна да задейства хранителна среда за всички позитивни мисли, на които сте способни вие.

И с един замах да кликне върху неподозирани импулси. Всъщност, импулсът вече е факт, преди да се вдъхнали тази щедрост: вие просто трябва да имате този сет!

И така, поръчвате.

Плащате.

Пратката пристига.

Вероятно в 9 от 10 случая сте сред онези, които могат да се поздравят: получили сте точно онези етерични масла, които сте жадували.

И все пак, има и такива, които нямат този късмет. И вместо мечтания букет съставки получават например сет с масла, повече пасващи на … ароматизатор за кабинка на камион.

Как да се предпазим от подобно разочарование?

Освен гняв и недоволство, има и други неприятности, които може да ви донесе неочаквана среща с фалшиви стоки. В най-лошия вариант  ще се сдобиете с продукт - например лекарства, детски играчки или козметика, който може да е опасен. И даже да нарани вас или някой друг. Някои продукти могат да съдържат опасни химикали.

Онлайн пазаруване - сигурност в 10 стъпки

1. Проверете идентичността на търговеца. Винаги обръщайте внимание дали контактите за връзка са коректно посочени на уебсайта и можете ли да подадете оплакване в случай на нужда.

2. Разгледайте коментари от други потребители – и имайте едно на ум.

3. Проверете дали уебсайтът има сертификат и знак за сигурност.

4. Преценете дали сайтът изглежда професионално направен. Повечето сайтове, които предлагат фалшиви стоки, често се отличават с граматически грешки и нискокачествени изображения.  

5. Потърсете на сайта разяснение на потребителските ви права. Онлайн търговецът е задължен да ви предостави ясна  и точна информация за тях!

6. Проучете цената. Ето принципът,  който да имате предвид при пазаруване по Интернет: "Aко ви се стори твърде хубаво, за да е истина, то най-вероятно не е!"

7. Хвърлете поглед на оторизираните дилъри на официалните им страници. Повечето е-магазини публикуват списъци с коректни и съмнителни търговци. Пазаруването от одобрени търговци ви дава спокойствието, че се сдобивате с оригинален продукт.

8. Плащайте така, че следите да остават. Избягвайте директните парични преводи, при които не е ясно кой точно е крайният получател. Винаги пазете касовия бон и потвърждението на поръчката си. Ако сте платили с кредитна карта и онзи фантастичен сет с етерични масла изобщо не пристигне, то може да опитате да оспорите плащането през банката си.  

9. Проверете произхода. Козметика и парфюми - имитация на оригиналните варианти, могат да са причина за сериозни алергични реакции. Помолете дистрибутора да проследи дали вашият бюти продукт е произведен в оригиналната фабрика – това може да бъде сторено по серийния номер на опаковката.

10. Правилата и законите по отношение на фалшивите стоки варират в рамките на ЕС. Ако например отидете на почивка в чужбина и купите "маркови" стоки, е възможно да ви глобят. И даже да ги унищожат. Вярвате или не, в част от европейските държави такава глоба може да достигне 10 000 евро не само за придобиване на фалшив продукт, но и за внасянето му в съответната страна.

ПРАКТИЧНИ СЪВЕТИ, КОГАТО ПАЗАРУВАТЕ ДРЕХИ ОНЛАЙН

"Ментетата" - какво ги издава?

Още с опаковката можете да се досетите дали нещо не е наред. Уверете се съвпадат ли водният знак или името на марката.  Оригинални продукти, в които сте инвестирали много, едва ли ще получите в пластмасови опаковки.  

Изисквайте касов бон. Имайте предвид, че покупки от частни лица също могат да се окажат фалшиви. Попитайте откъде е бил закупен продуктът и помолете за документ за покупка и гаранции за него.

Златно правило: избягвайте щедрите сделки на плажа или улицата!

Летният сезон е времето, когато сякаш сме по-малко склонни да гледаме критично на навиците си по отношение пазаруването. Отвсякъде ни обещават фантастични възможности за безупречен тен, за мечтана фигура, за дълголетие. Веднага – или само за 10 дни. А всъщност съвсем не е изключено фалшивият бюти продукт например просто да не отговаря на изискванията за безопасност.

Ако сте били нащрек и въпреки това се съмнявате, че сте попаднали на некоректно отношение от страна на търговец –независимо къде в ЕС, Исландия, Норвегия или Обединеното кралство, разумно е да потърсите съдействие.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Това, за което човек постоянно мисли, ще дойде. И това, което постоянно отрича, и то ще дойде!  

Петър Дънов

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама