12 неща, които трябва да знаете за Кападокия


12 неща, които трябва да знаете за Кападокия
Снимка: iStock

В социалните мрежи вероятно сте виждали някои невероятни снимки на Кападокия в Турция. Има кадри в балони с горещ въздух, снимки с развяващи се рокли, фотосесии в магазини за килими и на покриви, както и такива с коне или ретро автомобили. И този списък продължава и продължава...

Въпреки че много от тези снимки са 100% сценични, едно нещо е неоспоримо: Кападокия е красива. Трудно е да не се влюбите в този район.

Ето и 12 факта, които трябва да знаете за Кападокия

1. Кападокия не е град

Въпреки че на много хора може да изглежда така, Кападокия не е град. Всъщност няма град на име Кападокия. Кападокия е регион в централна Турция, където някои от основните градове включват Гьореме, Учисар, Чавушин, Ортахисар или Юргюп.

2. Кападокия е далеч от всичко останало

Обичайно е да комбинирате пътуване до Кападокия с посещение на други части на Турция, като Турската Ривиера или Истанбул.

Въпреки това, макар че това е много популярен вариант, посещението на Кападокия е малко странично. За да ви дадем представа, едно пътуване между Истанбул и Кападокия е почти 800 километра, което отнема поне 8 часа с кола.

Коня (240 километра) и Анкара (300 километра) са основните туристически градове, разположени до Кападокия.

3. Скалните образувания на Кападокия са уникални в света

Една от отличителните черти на Кападокия са нейните скални образувания.

Преди милиони години в района е имало вулкани, които в определен момент са покрили района с различни материали. Действието на ерозионните агенти през годините е довело до скалните образувания, които съществуват днес. По-мекият материал в основата е изчезнал и тъй като горната част на образуванията е направена от по-устойчив материал, тя е издържала. Това е просто обяснение как са се образували известните скални образувания на Кападокия (напр. приказните комини).

4. В Кападокия има нещо повече от летене с балон с горещ въздух

Въпреки че най-популярната дейност в Кападокия е обиколката с балон с горещ въздух, има много повече за посещение в региона. Освен невероятни гледки към специалните скални образувания, има няколко пътеки за изследване на долините в региона, скрити подземни градове, класове по керамика и много други.

5. По-добре се подгответе за студа

Въпреки че някои градове в Турция могат да бъдат много горещи (особено през лятото), Кападокия е малко по-различна. Предвид надморската му височина през зимните месеци в района често вали сняг, което прави дните много студени.

Дори в по-топлите месеци, за изгрев препоръчваме да носите по-топли дрехи, тъй като температурата варира много през деня.

6. Резервирайте пътуването с балон предварително

Като се има предвид популярността на разходките с балон с горещ въздух в Кападокия, една от най-добрите препоръки, които можем да дадем, е да резервирате полет с балон веднага щом сте сигурни, че ще посетите Кападокия.

Въпреки че има стотици балони във въздуха всеки ден, има ограничен брой балони във въздуха и, особено в разгара на сезона, тази дейност може да бъде много популярна.

7. Балоните с горещ въздух невинаги излитат

За да се гарантира безопасността, балоните излитат само ако са разрешени от турските власти за гражданска авиация. Следователно, ако метеорологичните условия не са благоприятни, балоните няма да излетят.

Това е едно от най-важните неща, които трябва да знаете, преди да посетите Кападокия, за да избегнете разочарование. Времето е напълно непредвидим фактор. Въпреки това, добрата новина е, че има около 260 дни в годината, когато балоните са разрешени за летене.

8. Кападокия си заслужава да бъде посетена и без разходка с балон

Колкото и да мечтаем да посетим Кападокия и да летим с балон, вярно е, че разходките с балон са скъпи. Цените на тази дейност зависят от няколко фактора, но в разгара на сезона например едно пътуване може да струва почти 300 евро.

Така че, нека си признаем: нормално е не всеки, който посещава Кападокия, да може да си позволи пътуване с балон. Добрата новина е, че Кападокия така или иначе е невероятна! И дори да не летите с балон с горещ въздух, винаги можете да гледате шоуто по изгрев слънце, което се случва всеки ден със стотици балони във въздуха. Това също е вълшебен момент, повярвайте ни.

9. Няма да можете да ходите навсякъде

Въпреки че основните туристически атракции са сравнително близо една до друга, е невъзможно да изминете разстоянията между тях пеша. Всъщност някои от най-добрите неща за правене в Кападокия дори не са толкова близо до главните градове на Кападокия.

Затова най-практичният начин да разгледате Кападокия е да наемете кола. Като алтернатива можете да изберете обиколки, които ви взимат и оставят при настаняването ви, но винаги губите известна свобода в това как можете да организирате дните си.

10. Можете да спите в пещерен хотел

Има прекрасни места за настаняване и в този турски регион. Колко пъти сте си представяли да отседнете в пещерен хотел? Е, в Кападокия има няколко пещерни хотела и някои от тях дори са едни от най-добрите хотели в Кападокия, за да видите балони (почти) всяка сутрин.

11. В Кападокия има няколко подземни града

Доказателство, че Кападокия е кутия с изненади са нейните подземни градове. Техният произход все още повдига много въпроси, но едно е сигурно: те са необикновени. Трудно е да си представим как хиляди хора са живели там преди толкова много векове.

В момента могат да бъдат посетени няколко подземни града, но най-известният е подземният град Деринкую, тъй като е най-големият.

12. Можете да спестите пари с Cappadocia Museum Pass

Друго нещо, което трябва да знаете за Кападокия е, че някои от основните забележителности не са безплатни. В зависимост от броя на местата, които искате да посетите, сметката може бързо да се увеличи.

Повечето от платените атракции обаче са безплатни с Museum Pass Cappadocia. Тази карта струва 1500 TRY (приблизително 50 лева) и може да бъде закупена на първото място, което посетите в Кападокия, където приемат тази карта. Валидна е 3 дни след първата употреба.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Когато паднеш, все още не си победен. Истински победен си тогава, когато откажеш да станеш и да пробваш отново.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама