20 интересни факта за Малдивите, които може би не знаете


20 интересни факта за Малдивите, които може би не знаете
Снимка: iStock

Малдивите са малка островна държава в Индийския океан, състояща се от група атоли. Това е най-голямата "коралова" държава в света и най-малката азиатска държава по население и по територия. Научете 20 интересни факта за Малдивите.

1. Малдивите са най-ниско разположената страна в света, със средна надморска височина от само 1,5 метра над морското равнище.

2. Съставени от 26 атола и над 1000 коралови острова, Малдивите се гордеят с едни от най-зашеметяващите подводни пейзажи на планетата, с живи коралови рифове, разнообразен морски живот и кристално чисти води.

3. Столицата на Малдивите, Мале, е един от най-гъсто населените градове в света, с гъстота на населението от над 27 000 души на квадратен километър.

4. Малдивите са известни със своите луксозни курорти, много от които са разположени на частни острови и предлагат изключителен достъп до девствени плажове, бунгала над водата и удобства от световна класа.

Вижте още: Какво трябва да знаете преди първото си пътуване до Малдивите

5. Дивехи е официалният език на Малдивите, въпреки че английският е широко разпространен, особено в туристическата индустрия.

6. Малдивите са страна с мюсюлманско мнозинство и ислямът е официалната религия, като сунитският ислям се изповядва от по-голямата част от населението.

7. Малдивите са били британски протекторат от 1887 до 1965 г., преди да получат независимост като султанат. По-късно преминава в република през 1968 г.

Вижте още: 12 неща, които трябва да знаете за Кападокия

8. Малдивите са известни със своята уникална форма на управление, която се основава на децентрализирана система на управление, известна като "атолна система", където всеки обитаван остров функционира като отделна административна единица.

9. Малдивите са световен лидер в опазването на морската среда и устойчивия туризъм с инициативи, насочени към защита на коралови рифове, морски местообитания и застрашени видове като морски костенурки и китови акули.

10. Малдивите са дом на първия в света подводен ресторант, Ithaa, разположен в курорта Conrad Maldives Rangali Island, предлагащ на посетителите спиращо дъха подводно изживяване.

11. Малдивите са популярна дестинация за младоженци и двойки, търсещи романтично бягство, със своите уединени плажове, луксозно настаняване и зашеметяващи залези.

12. Малдивите имат тропически климат с два ясно разграничени сезона: сух сезон (ноември до април) и влажен сезон (май до октомври), характеризиращ се с мусонни дъждове и случайни бури.

13. Малдивите имат богато културно наследство, с влияния от Южна Азия, Африка и Близкия изток, отразени в музиката, танците, кухнята и традиционните занаяти.

14. Традиционната малдивска кухня включва морски дарове като основна съставка, като ястия като mas huni (салата от риба тон), garudhiya (рибена супа) и hedhikaa (пържени закуски) са популярни както сред местните, така и сред посетителите.

15. Малдивите са дом на най-голямата известна популация от манта в света, с няколко станции за почистване на манта, разположени около островите, където тези нежни гиганти се събират, за да бъдат почистени от малки риби.

16. Малдивите са популярна дестинация за любителите на водните спортове, предлагайки възможности за гмуркане, гмуркане с шнорхел, сърф, уиндсърф и каяк от световна класа в своите девствени води.

17. Малдивите имат богата традиция в занаятчийството, със занаятчии, умели в традиционните занаяти като лакиране, тъкане на рогозки, дърворезба и изграждане на лодки dhoni.

18. Малдивите са едно от най-добрите места в света за наблюдение на биолуминисцентен планктон, който излъчва хипнотизиращо синьо сияние, когато бъде обезпокоен, създавайки магически подводен спектакъл.

Вижте още: Какво ще се случи, ако Земята спре да се върти?

19. Малдивите имат процъфтяваща сцена на подводно изкуство, с няколко подводни скулптури и инсталации, разположени близо до популярни места за гмуркане, осигуряващи както художествена, така и екологична стойност.

20. Малдивите празнуват своя Национален празник на 11 ноември, в чест на деня през 1968 г., когато стават република и официално получават независимост от британското управление.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Разбери какво обичаш и го следвай, без значение какво ще ти струва.

Анджелина Джоли

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама