3-секунден трик за по-добро настроение и концентрация


3-секунден трик за по-добро настроение и концентрация
Снимка: Istock

Знаете ли, че има нещо, което трае само три секунди и заради което моментално ставаме по-щастливи, чувстваме се по-сигурни и уверени, сякаш можем да завладеем целия свят? Невролозите казват, че помирисването на цветя е дейност от само три секунди, която значително влияе на ума и настроението ни.

Вижте още: Революционно: Първият човек с мозъчен чип е факт

Връзката между нашите спомени и миризми е нещо, за което науката говори от десетилетия. Миризмата на ванилия ни напомня за кухнята на баба ни, докато по-деликатната миризма на цветя може да събуди спомени за майка ни... Веднага щом ги помиришем, мозъкът ни изпраща сигнал, че сме в безопасност, щастливи и красиви.

"Обонятелният нерв е единственият нерв в черепа, който е в пряк контакт с външната среда. Нервните окончания в носа са в контакт с въздуха и когато се срещнат с молекулите на миризмата, те активират "експресни съобщения" към части от мозъка, които контролират емоциите, спомените и удоволствието.", обясни пред MBG доктор Сара Вилафранко.

С други думи, нашето обоняние много бързо преценява дали се намираме на безопасно, успокояващо място. А когато умът ни се чувства в безопасност, той по-лесно се концентрира

"Психологическата безопасност ни помага да учим, създаваме и запазваме нови спомени", съгласява се неврологът д-р Тара Сварт Бибер.

Флоралните аромати обаче говорят сами за себе си. Връзката им с природата им дава особена сила, когато става въпрос за въздействието на човешкия мозък.

Вижте още: Не обичате да излизате? Това са перфектните породи кучета за вас

"Миризмите на цветя ни напомнят, че сме сред природата, а престоят сред природата се свързва с по-добри чувства. Миризмата на цветя предизвиква спомени за разходки в парка или градината, така че мозъкът ни се чувства така, сякаш отново е там, въпреки че не се движим изобщо", обясняван д-р Сварт Бийбър.

Д-р Сварт Бийбър. препоръчва специално флоралните аромати през зимата, когато всичко около нас е сиво, мрачно и студено и имаме нужда от допълнителен стимул, който да ни „тласне” към красиви чувства.

Невропсихологът Санам Хафиз е съгласен, че връзката между флоралните аромати и спомените от природата е полезна, особено за тези, които прекарват много време у дома, в офиса...

Така че купете букет цветя и ги дръжте на централно място. Не само миризмата ще събуди добри чувства и концентрация, но и гледката им.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Иска се много доверие, за да споделиш недостатъците си с приятел. Иска се обаче много повече, за да споделиш неговите.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама