4 изненадващи причини за напълняване


4 изненадващи причини за напълняване
Снимка: iStock/Guliver

Ако напълнявате, без да има реална причина, ето защо може би се случва това.

1. Липса на достатъчно сън или системно недоспиване

Когато правим компромис с качеството и количеството на нашия сън, буквално каним неприятностите, а това включва и увеличаване на теглото. Нашето тяло се нуждае от достатъчно почивка през нощта, за да функционира правилно на следващия ден и ако времето за отмора бъде ограбено, организмът “разчита” това ограбване като физически и психически стрес. Проучванията показват, че по-малкото сън нарушава дейността във фронталния лоб на мозъка ни, който контролира избора на храна. По-малкото качество и количество на съня нарушават баланса лептин / грелин. Тоест вдига се нивото на грелина, който е „хормон на глада“, което увеличава апетита ни на следващия ден, а също и хормона на стреса - кортизол. Едно интересно изследване проведено върху 70 000 жени и продължило 16 години, показва, че рискът от напълняване при тези, които отделят само по 5 часа за сън в денонощието е 32 %, а от затлъстяване 15 % по-висок в сравнение с жените, които спят по 7 часа. Недоспиването ни прави по-нервни, което засилва импулсивното поведение и нарушава импулсния контрол. А когато човек няма здрав контрол над себе си, може с лекота да се търкули в улея на неприятности всякакви.

2. Дехидратация

Когато тялото ни е обезводнено то има тенденция да изпраща грешни сигнали към мозъка и в един заблуден миг, той, мозъкът, може да предположите, че сме гладни, а в действителност ние сме просто жадни! Също така дехидратацията, освен че води до задръжка на вода, дисбаланс в нивата на натрия - засилва желанието ни да приемаме храни, богати на сол, изостря и желанието за сладко. Знаете ли, че гладът и неудържимата стръв за захарни изделия понякога са сигнал, с който тялото ни подсказва, че спешно се нуждаем от вода? Много често това се случва след усилена спортна активност. Ако спортуваме дехидратирани ние използваме гликоген (складирани въглехидрати) и след края на тренировката тялото настоява за въглехидрати, за да си попълни нивата на гликогена и да е в готовност за следващото натоварване. Основният източник на енергия за мускулите по време на интензивните тренировки е сложният въглехидрат, известен като гликоген.

Не забравяйте, че дехидратацията е и кумулативен процес. Това може постепенно да доведе до липса на енергия и тонус, до мускулна умора, загуба на координация, концентрация, неспособност да регулираме адекватно телесната температура, тренировката може да ни върви по-тежко, а и се повишава рискът от образуване на тромби - съдови запушалки, в резултат от сгъстяване на кръвта. Затова е важно да се оводняваме редовно. Щом сме жадни, значи сме обезводнени.

3. Липса на достатъчен калориен дефицит

Навлизането в режим на калориен дефицит е от съществено значение за да отслабнем. Когато хората приемат повече калории, отколкото им е необходимо, излишните от тях се съхраняват като мазнини в тялото. Калорийният дефицит се случва, когато приемаме по-малко от необходимите калории, така че тялото започва да посяга към запасите от мазнини, за да изпълнява гладко всички функции.

4. Страничен ефекти от приема на някои лекарства

Например – лекарства за високо кръвно налягане, хормонални препарати, някои антихистаминови. Лекарства като стероиди, антидепресанти или антипсихотици обикновено водят до образуване на мазнини по лицето, задната част на шията и около коремната област.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Не можеш да имаш всичко. Къде ще го сложиш?

Ан Ландърс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама