4 начина, по които социалните мрежи ви разболяват


4 начина, по които социалните мрежи ви разболяват
Снимка: iStock/Guliver

Почти няма измъкване от Facebook и Instagram. Дори и да не обичате много социалните медии, вашите приятели и семейство са там и това е чудесен начин да поддържате връзка с тях.

Но след като сте там, е твърде лесно да „Харесвате“ и „Следвате“ умопомрачителен брой страници. Между публикациите от вашите приятели и семейство и актуализациите от страниците, които следвате, вие получавате страшно много информация на дневна база.

Вашето здраве, щастие и навици могат да бъдат силно повлияни от вашия фийд в социалните мрежи. Ето 4 неочакваните начини, по които това се случва.

1. Facebook увеличава апетита ви

Гледането на снимки и клипчета на храна може да активира център в мозъка ви. Освобождаването на тези химикали всъщност може да ви подтикне към преяждане, като едно проучване показва, че гледането на снимки на храна, дори след хранене, все още може да предизвика глад. Децата консумират 45% повече, когато са изложени на реклама на храна, а възрастните 27-30%.

2. Променя възприятието за хубаво и грозно

Проучване на HP Labs поканило 600 участници да разгледат снимки на бебета и да изберат кое е по-сладко. Която и снимка да избирали, тя била нагласена да бъде по-малко популярна във Facebook. След това на участниците била дадена възможност да променят избора си, като почти 22% променили първоначалното си мнение и избрали по-обработени снимки.

3. Социалните медии могат да променят мозъка ви

Праймингът е несъзнателна форма на човешка памет, свързана с перцептивната идентификация на думи и обекти. Отнася се до активиране на определени асоциации в паметта точно преди извършване на действие или задача. Например, човек, който види думата "жълт", ще разпознае малко по-бързо думата "банан".

Това се случва, защото жълтото и бананът са тясно свързани с паметта. Освен това, праймингът може също да се отнася до техника в психологията, използвана за трениране на паметта на човек както по положителен, така и по отрицателен начин.

Така че, ако влезете на вашата стена във Facebook и видите поток от нездравословни храни, негативни публикации или тревожни статии, това са нещата, които ще бъдат в предната част на ума ви. Мозъкът ви ще се съсредоточи върху нещата, които е прочел последно, и ще използва тази информация, за да оформи поведението и начина ви на мислене.

4. Влияят и върху настроението ви

Проучванията показват, че това, което виждаме онлайн, влияе на настроението ни, както по положителен, така и по отрицателен начин. Една от най-често срещаните негативни емоции, свързани с Facebook, е завистта. Изследователят Хана Краснова от Института по информационни системи към Берлинския университет Хумболт наскоро проведе проучване, което установи, че един на всеки трима души се чувства по-зле, след като провери Facebook. Интересното е, че хората, които сърфират, без да реагират, лайкват и коментират, са засегнати най-много.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Стремете се не да бъдете успешни, а да бъдете ценни.

Алберт Айнщайн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама