5 неща, които трябва да знаете за китайската 2023 година


5 неща, които трябва да знаете за китайската 2023 година
Снимка: iStock

5 неща, които трябва да знаете за китайската 2023 година

Само преди няколко седмици целият свят посрещна календарната Нова година. Сега още един фестивал ни чака зад ъгъла. Китайската нова година или лунната нова година настъпва на 22 януари и бележи началото на най-важния традиционен фестивал в Китай.

Китайската Нова година, известна още като Лунна Нова година или Пролетен фестивал, обикновено се пада между 21 януари и 20 февруари, в зависимост от Луната. Празникът продължава 15 дни, като първият ден е най-важен. През 2023 подготовката за новата година започна преди няколко дни - на 14 януари. На 22 януари официално се отбелязва Новата година, а тържествата ще продължат до Празника на фенерите на 5 февруари.

Фолклорът зад фестивала

Легендата разказва, че преди хиляди години чудовище на име Ниан (година на английски) идва да атакува селяните в началото на всяка нова година. Селяните прогонили чудовището, издавайки силни звуци и използвайки ярки светлини. Така започнала традицията на китайската Нова година и сега тя се празнува доста пищно, продължително и шумно.

Кое е животното на 2023?

2023 е годината на Заека. 12-те животни от китайския зодиак са плъх, вол, тигър, заек, дракон, змия, кон, коза, маймуна, петел, куче и прасе.

Колко дълго продължава китайската Нова година?

Лунната нова година в Китай се празнува цяла седмица, съответно банките, офисите, фабриките и магазините остават затворени през това време. Училищата също са затворени за четири седмици.

Кои са традициите, които се спазват по това време?

Една от най-значимите традиции е вечерята. Семействата се събират за празника, менюто е възможно най-вкусно, а облеклата по-елегантни. Приготвят се традиционни храни като кнедли, риба и питки от лепкав ориз. Малките деца от семейството получават монети за късмет, поставени в червени пликове, наречени „хонгбао“. Хората почитат и починалите си роднини.

Друга важна традиция е почистването на дома, за да се отървете от всеки лош късмет. По време на Фестивала на фенерите хората окачват светещи фенери в храмовете или ги носят по време на нощен парад.

Каква храна се приготвя?

Храната винаги е важна част от всеки празник. Хората ядат дълга юфка, защото символизира дълъг живот. Приготвят се кръгли или сърповидни кнедли с плънка от зеле или свинско месо, за които се вярва, че носят късмет. Много хора консумират вид бяло вино, наречено „nianjiu“, което означава „годишен алкохол“, по време на празненствата.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Защото в крайна сметка човек се познава по това как обича. Не друго, а любовта определя нашата същност.

Уилям Кофин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама