5 страхотни етерични масла за релаксиране


5 страхотни етерични масла за релаксиране
Снимка: iStock

Ароматерапията се използва от векове, а учените отдавна потвърдиха, че ароматите около нас могат да променят настроението ни и да накарат тялото и съзнанието ни да се отпуснат. Ароматите влияят директно на мозъка, като създават асоциации и могат да регулират емоциите. Ако ежедневието ви е напрегнато, ако заспивате трудно, ако често сте ненужно напрегнати и нервни, етеричните масла могат да бъдат вашият малък трик за релаксиране и повече усмивки. В следващите редове ще ви разкажем за 5 от най-ефективните етерични масла, които можете да използвате в ежедневието си.

Лавандула за отпускане

Лавандулата създава едно от най-популярните и използвани етерични масла с успокояващ ефект. Нежният ѝ цветен аромат отпуска съзнанието и носи свежест и лекота.

Може да се използва от начинаещи, деца и дори новородени. За да се насладите на ефекта на маслото от лавандула, можете да направите 3% разтвор във вода и с помощта на спрей да пръскате дрехите си. Ще усетите приятния ефект както на работното си място, така и у дома.

Масло от лавандула можете да използвате и директно, като нанесете няколко капки върху кожата си. Подходящо е и за добавяне в дифузер за ароматизиране на въздуха в помещението.

Вижте още: Ето коя е любимата здравословна напитка на Дженифър Анистън и Жизел Бюндхен

Лайка за сън

Всички познаваме полезните антибактериални свойства на чая от лайка. Етеричното масло от лайка също се използва по подобен начин за различни заболявания – храносмилателни разстройства, рани, болка. Но маслото от това малко цвете може да има и седативен ефект, като влияе отпускащо на мозъка, намалява усещането за тревожност и помага да заспите.

За да се насладите на релаксиращите свойства на маслото от лайка, можете да нанесете няколко капки по кожата си или да разпръснете малко около себе си преди лягане.

Портокал за медитация

Ако имате нужда не само от отпускане, но и от подобряване на концентрацията, то тогава вашето етерично масло е това от портокал. Вдишването на сладките аромати на портокаловото масло ще ви попречи да се тревожите или нервирате през деня и ще ви направи по-спокойни и отпуснати. В същото време свежестта на портокаловия мирис активира сетивата и повишава състоянието на осъзнатост. Комбинацията от тези два ефекта е идеална за постигане на медитативно състояние не само по време на медитативна практика, но и при ежедневни дейности.

Вижте още: Запушен нос, а не сте болни, ето кой орган може да страда

Сандалово дърво против тревожност

Маслото от сандалово дърво е сред най-ценните в света и това не е никак случайно – то има много и разнообразни качества. Едно от тях е невероятното му ухание, което е едновременно земно, топло, нежно и успокояващо. Това етерично масло можете да използвате както в дифузер, така и локално върху кожата или да го вдишате директно.

Лимон за повдигане на настроението

Подобно на портокала, който успокоява и концентрира, ароматът на този цитрусов плод освежава и подобрява настроението. Яркото и лесно различимо ухание на лимоново етерично масло намалява стреса, но също така придава усещане за приповдигнатост и създава положителни емоции. Не на последно място, етеричното масло от лимон, използвано в стаи на ученици и студенти, повишава нивото им на внимание, концентрацията и доброто предразположение към учебния процес. Така създава много по-добри когнитивни резултати в по-спокойна и ведра обстановка.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Ако не можеш да бъдеш добър пример, ще трябва да станеш ужасно предупреждение.

Катрин Еърд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама