5 знака, че прекалявате с пиенето на чай


5 знака, че прекалявате с пиенето на чай
Снимка: iStock/Guliver

Чаят притежава куп лечебни свойства, които могат да успокоят повечето физически неразположения и дори да ограничат риска от хронични заболявания като рак, възпаление, диабет и сърдечни проблеми. Но въпреки всичките му ползи, факт е, че той може да предизвика странични ефекти. Ето кои са знаците, по които може да разберете, че прекалявате с чая.

1. Чувствате се неспокойни

Чаят помага за справяне със стреса и безпокойството. Но ако прекалявате с него, може да забележите, че се чувствате по-стресирани и неспокойни.

Причината се крие в съдържанието на естествен кофеин, който може да изостри чувството на безпокойство.

Чаят трябва да се приема в количество не повече от три чаши дневно, за да нямате подобен проблем.

2. Спите неспокойно

Проучванията показват, че 200 милиграма кофеин, приети до шест или повече часа преди лягане могат да имат отрицателно въздействие върху качеството на съня. Това се обяснява с начина, по който коментираното вещество инхибира мелатонина (хормона, предизвикващ съня). Разбира се, в случая всичко е индивидуално и зависи от метаболизма и от това колко кофеин консумирате от други източници.

Ако консумирате повече от три чаши чай на ден, твърде вероятно е да усетите негативното му въздействие върху съня си.

3. Страдате от киселини

Възможно е консумацията на чай да доведе до появата на киселини. Кофеинът в чая отпуска сфинктера, който блокира хранопровода към стомаха. Това създава идеалните условия за връщане на стомашните киселини към хранопровода.

4. Боли ви стомах

Вероятно знаете, че джинджифиловият чай може да помогне за намаляване на симптомите на болки в стомаха и гадене. Но като цяло това се дължи на джинджифила и не е в сила за всеки чай. Консумацията на големи количества от топлата напитка може да доведе до болки в стомаха и гадене заради танините, които са в състояние да предизвикат хаос в храносмилателния тракт.

5. Вие ви се свят

Твърде големите количества кофеин - независимо дали е от чай или кафе - определено може да ви накарат да се почувствате замаяни.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Лошата новина е, че времето лети. А добрата новина е, че ти си пилотът.

Майкъл Алтшулер

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама