5G мрежата на Теленор отблизо


5G мрежата на Теленор отблизо
Снимка: Telenor

От средата на тази година българският потребител има възможността да се наслади на новата 5G мрежа,  една от най-бързите, надеждни и сигурни технологии в света, която предоставя несравнимо изживяване за всички потребители. Нейните приложения и възможности са неограничени - от индустриалното производство до компютърните игри, телемедицината или пък различните по вид видеоконференции. Също технологии като AR/VR, автономни превозни средства, интелигентни градове, изкуствен интелект и роботизирано машинно управление могат да използват 5G като основен стълб за събиране и пренос на интелигентни данни. 

Но за да може една такава мобилна мрежа от ново поколение да функционира правилно и безпроблемно, тя трябва да бъде управлявана по правилен и устойчив начин. Това означава 5G мрежата да бъде достъпна там, където ти трябва, и да може да се използва безпроблемно, независимо от капацитета на потребление и натовареността на конкретната клетка.

За да разкрият повече за управлението на мрежата от пето поколение, Теленор България стартираха поредицата 5G Talks, като в  третото видео водещият Светлин Желев отново посещава централата на телекомуникационния оператор, за да получи отговори на най-интересните въпроси около 5G от специалистите на компанията. Те са и отговорните лица, които следят за гладкото и безпроблемно функциониране на мрежата, за да се радва потребителят на  бърза и качествена връзка, навсякъде и едновременно. 

Пред камерата застават Десислав Петков, който отговаря за планирането на радиомрежата, както и директор “Управление на услугите” Дина Жабали-Шахинян. Двамата разкриват повече за управлението на мобилната мрежата, като дават реални примери и ситуации, свързани с това как операторът се грижи новата мрежа да функционира гладко.

Дина посреща водещия Светлин Желев  в Network Operation Center (Център за управление на мрежата), или накратко казано - NOC, където се осъществява управлението и мониторинга на 5G мрежата. От третото видео в поредицата 5G Talks научаваме, че сигурността и поддръжката на мрежата се случват при постоянен 24-часов надзор, осигурен именно в оперативния мрежов център.  За да могат всички потребители да се насладят на възможностите, които предлага 5G, поддръжката на мрежата се осъществява от технологичната компания CETIN - партньор на Теленор България. Заедно, те непрекъснато проследяват дейността на мрежата, като чрез отворена линия за всички абонати следят за качествения обхват на мрежата, включително 5G.

Десислав Петков също ни разкрива интересни факти от кухнята на 5G на Теленор, като разкрива какво се случва, ако например някъде има планирано голямо събитие като концерт и мрежата трябва да бъде още по-надеждна.

От думите му става ясно, че 5G мрежата е създадена да обслужва висок брой потребители за дадена зона. Тоест, ако в даден район потреблението е вече изчислено като капацитет, а се окаже, че ще бъде надхвърлено заради дадено събитие, то веднага се пристъпва към актуализация на покритието на мрежата или чрез поставянето на портативни мобилни клетки, които да компенсират високото потребление в дадения момент. 

Повече за новия свят от забавления и възможности на 5G можете да видите във видеото:

През юни 2021 година Теленор даде официален старт на своята 5G мрежа, като операторът предлага достъп до иновативната технология без допълнително заплащане за всички клиенти чрез подходящ абонаментен план, който отговаря на личните желания и нужди на всеки клиент. По-рано през годината телекомуникационната компания стартира и мащабна информационна кампания за новата технология, с която предостави открит диалог за всички потребители за ползите на 5G. Всички, използващи 5G, които искат да научат повече, могат да открият допълнителна информация в Центъра за знания, поместен на сайта на телекома.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Някъде там има друг малък особняк, който ще ни обича и ще ни разбира, ще целуне нашите странности и всичко ще бъде наред.

Кари Брадшоу

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички