6 груби грешки, заради които козунакът не става


6 груби грешки, заради които козунакът не става
Снимка: iStock/Guliver

Остават само 10 дни до Великден, а това несъмнено означава, че е време да запретнете ръкави за традиционото месене на козунаци. И да, повярвайте, че въпросните "конци" не трябва да предизвикват нервна криза и сълзи в очите, стига да избягвате няколко елементарни грешки. В крайна сметка, всяка домакиня знае, че добрият краен резултат се крие в най-малките детайли. 

Не избирате качествени продукти

Когато става въпрос за великденски козунаци, много е важно да не пестите от качествени продукти. Няма да повярвате каква разлика във вкуса могат да направят пресните яйца, хубавото масло и прясното мляко с по-голям процент.

Пресявате брашното само веднъж

В бързината често пропускаме да пресеем брашното, а дори да го направим, не повтаряме това действие. Това обаче е една от основните грешки, с които стартираме приготвянето на козунаците. От ключова важност е брашното да бъде пресято няколко пъти и по възможност през сито с най-малки дупчици. 

Стоите далеч от подправките

Мнозина домакини предпочитат да заложат на класическа ванилия или ром. Но нищо не пречи да експериментирате в умерени количества с малко шафран, лимон или портокал, карамфил. Ако прекалите обаче, рискувате да приглушите вкуса на самото тесто. 

Не се престаравайте с месенето

Тук е много важно да месите толкова продължително, колкото е нужно. Тестото не бива да се меси твърде много, защото става много меко, а това допринася за неговото „разливане” и козунакът ще е плосък. Не е препоръчително обаче да бъде и прекалено твърдо - ще загуби онзи въздушен ефект, който целите.

Работите със студени продукти

Великденският козунак обича да му е топло и уютно. Погрижете се за това температурата на продуктите да бъде поне стайна, ако нямате възможност да стоплите всичко. 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Мъжете може да са открили огъня, но жените са открили как да си играят с него.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама