3 любими рецепти за пухкав козунак на конци (ВИДЕО)


3 любими рецепти за пухкав козунак на конци (ВИДЕО)
Снимка: iStock/Guliver

Обичаме да хапваме козунак, но със сигурност има нещо по-специално, когато го приготвяме за Великден. Днес ще ви предложим 3 от любимите ни рецепти за пухкав козунак на конци. Със сигурност семейството ви ще е много доволно.

Козунак с кисело мляко

Необходими продукти:

1 кг брашно

25 гр мая

4 с.л. кисело мляко

4 яйца

8 с.л. олио

12 с.л. захар

1/2 ч.л. сол

6 капки оцет

1 ванилия

250 мл газирана вода

Начин на приготвяне:

Леко затопляме газираната вода и размиваме с нея, с 6 с.л. брашно и щипка захар маята. Оставяме на топло да шупне.

Разбиваме с миксер яйцата, прибавяме киселото мляко, олиото, захарта, солта, ванилията и оцета. Разбъркваме добре тази смес, прибавяме маята и брашното на порции. Месим гладко тесто. Намазваме го с олио и го оставяме на топло да втаса.

Разделяме го на 6 топки, от които оформяме рула. Правим от тях две по-рехави плетеници и ги оставяме на топло пак да втасат. Подреждаме плетениците в намаслена тава на разстояние една от друга, отгоре ги намазваме с разбито яйце, поръсваме ги с кристална захар и ги слагаме във фурната, без да сме я затопляли предварително. Печем отначало на 250 градуса, след 20 минути намаляваме на умерена температура (170 градуса) и допичаме около 20-25 минути. Най-добре тествайте с клечка за зъби - забийте я в козунака и ако излезе суха, той е добре изпечен.

7 ИДЕИ ЗА БОЯДИСВАНЕ НА ВЕЛИКДЕНСКИ ЯЙЦА

Козунак със сладко и орехи

Необходими продукти:

1 кг брашно

40 гр прясна мая

5 яйца

200 гр краве масло

500 мл прясно мляко

200 гр захар

щипка сол

1 пакетче ванилена захар

За плънката:

около 400 гр сладко по избор (добре е да е по-гъсто)

150 гр смлени орехи

1 пакетче ванилена захар

1 жълтък за намазване

Начин на приготвяне:

Натрошената мая размиваме със 100 мл мляко, 1 с.л. захар и брашно, колкото да се получи рядка каша. Покриваме с кърпа и оставяме на топло да втаса.

Разбиваме яйцата със захарта, по малко прибавяме от позатопленото мляко, разтопеното масло и ванилията. Отново разбъркваме.

Пресяваме брашното, размесено с щипка сол, и изсипваме в тава, правим кладенче в средата, в което изсипваме шупналата мая. Размесваме бавно с брашното, като сипваме по малко от яйчената смес. Месим, докато тестото започне да образува мехури. Поръсваме с брашно, покриваме с кърпа и оставяме да втаса.

Вземаме по малко от тестото и разточваме на дебели кори с точилка върху набрашнена повърхност. Корите намазваме със сладко, поръсваме с орехи, ванилия и завиваме на руло. Поставяме в тава, намазана с масло, и оставяме тестото, докато се надуе двойно. По-късно отгоре мажем с разбит жълтък, поръсваме със захар, слагаме парчета орехи и печем в предварително загрята на 180 градуса фурна. На 20-тата минута покривам с алуминиево фолио, за да не изгори много захарната коричка. Печете общо около 40-50 минути. Проверявайте го.

ВИЖТЕ КАК ДА ПРИГОТВИТЕ КОЗУНАКА НА КАТЕТО ЕВРО

Перфектният козунак на конци в 2 минути

Единственото, което трябва да направите, е да следвате стъпките във видеото.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама

Защото в крайна сметка човек се познава по това как обича. Не друго, а любовта определя нашата същност.

Уилям Кофин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама