Козуначени кифлички


Козуначени кифлички
Снимка: supichka.com

Наближава Великден и може да поднесете на празничната трапеза  и козуначени кифлички. Ароматни, с мармалад, с хрупкава захаросана коричка... трудно ще ви е да им устоите.

Необходими продукти:

За тестото:

1 кг брашно

5 яйца

1 1/2 чаена чаша захар

400 мл прясно мляко

150 гр краве масло

1 кубче мая или 2 броя по 7 грама суха мая

2 броя ванилия

1 есенция ром (или 2 чаени лъжици ром)

1 супена лъжица настъргана лимонова кора

1 чаена лъжица сол

1 чаена чаша мармалад

За намазнаве на кифлите:

2 жълтъка

3 супени лъжици прясно мляко

1/2 чаена чаша захар

Начин на приготвяне:

Всички продукти за козуначените кифли трябва да са на стайна температура. Затопляте прясното мляко, така че то да е топло, но не горещо. Изсипвате го в голяма купа и добавяте към него натрошеното на дребно кубче прясна мая, 2 супени лъжици захар, солта и 4-5 лъжици от брашното, след което ги разбърквате много добре, оставяте на страна, за да се активира маята. Сместа е готова, след като удови обема си.

Междувременно пресейте брашното. Разбийте добре яйцата заедно с останалата захар, ванилиите, есенцията ром. Разтопете, най-добре на водна баня, и предвиденото количество краве масло. След като сместа с маята е готова, добавете към нея разбитите яйца, добавете и лимоновата кора, разбърквайте много добре. Малко по малко, при непрекъснато бъркане, в началото с дървена лъжица, а след като се сгъсти и с ръце, добавете и пресятото брашно. Започвате да месите, като малко по малко добавяте разтопеното масло. Месите старателно за около 10 минути, до получаване на гладно тесто. Запазен марка на приготвянето на козуначено тесто е "блъскането на тестото". Ако имате място на кухненския плот задължително блъскайте силно оформеното тесто около 80-100 пъти. Така омесеното тесто, намазвате с мазнина и го поставяте в голяма, чиста найлонова торба намазана с мазнина, може да ползвате торба за смет. Оставяте тестото да втаса на топло и да утрои обема си. Дайте му необходимото време, оставете козуначеното тесто на спокойствие.

Готовото втасало козуначено тесто разделете на три равни топки. Вземете едната топка, разточете я в правоъгълна форма върху намазнен плот, след което с остър нож я нарежете на триъгълници. В широкия край на триъгълниците поставете гъст мармалад и завийте козуначените кифли, които поставете в тава в която сте поставили предварително хартия за печене. Повторете процедурата и с другите две топки. Върху така оформените козуначени кифли поставете найлонова торба или кухненско стреч фолио и оставете да втасат, докато удвоят обема си. Намажете с разбитите жълтък и прясно мляко, поръсете обилно с кристална захар и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20 минути, или докато придобият апетитен златист цвят.

Източник: supichka.com

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама

На жените им е нужен повод, за да правят секс. На мъжете им трябва просто място.

Били Кристъл

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама