6 исторически факта за червилото, които ще ви учудят


6 исторически факта за червилото, които ще ви учудят
Снимка: iStock

Ако свързвате червилото с бюти тенденциите през последните 50-60 години, значи ви липсва информация за няколко хиляди години. Първият случай, в който се споменава червило в писмената история на света, е по време на управлението на кралица Пуаби от Древен Ур (около 2450 г. пр. н. е.), когато тя използва смес от бяло олово и натрошени червени скали. Не звучи много полезно, но модата рядко е такава. Днес се гмуркаме в историята, за да потърсим още любопитни примери за това, че червилото е нещо повече от модна приумица.

1. Червените устни на Клеопатра били плод на смачкани бръмбари

Клеопатра не просто ебила олицетворение на женствеността и модата, тя е била силна и образована египетска царица сама по себе си. Любовница на Юлий Цезар, тя е притежавала червило и друга козметика, специално изработени за нея.

За разлика от днешния пчелен восък и цветни пигменти, Клеопатра трябвало да разчита на по-земни елементи. Червилата ѝ включвали натрошени карминови буболечки и мравки, за да придобият дълбоко пигментиран оттенък.

2. Кралица Елизабет I вярвала, че червилото може да оздравява

Записано е, че кралица Елизабет I си отишла от този свят с устни, щедро покрити с червило. Кралицата вярвала, че червилото е магия и има лечебни сили. Честно казано, гримът ѝ вероятно ускорил смъртта ѝ, като се има предвид, че съдържал съставки като олово. На кралицата дори ѝ се приписва изобретяването на молива за устни - изсушена на слънце смес от алабастър и боя.

3. Жените с лоша репутация в Гърция били задължени да носят червило

В Древна Гърция жените от добри и почтени семейства са били наистина обезкуражавани да боядисват устните си. Но „пропадналите жени“ били длъжни да носят червено червило, за да се откроят от почтените и да не объркват мъжете. Червилото било направено от червена боя, овча пот и крокодилски изпражнения.

4. Кралица Виктория смятала, че червилото е проява на лош вкус

За разлика от кралица Елизабет I, кралица Виктория наричала грима „неучтив“, а викторианците последвали примера ѝ. В тази епоха червилото се смятало за проклятие, защото позволявало на жените да изглеждат по-красиви, отколкото били в действителност.

5. По време на Втората световна война жените морски пехотинци носели червено червило

Втората световна война била тежко време за всички. Елизабет Ардън създала комплект за грим за жените морски пехотинци, за да повдигне настроението им, а червеното червило стигнало толкова далеч, че съвпадало с червеното на униформите на морската пехота. Дамите, работещи във фабрики за броня и оръжия, били вдъхновени от пропагандата, и също носели червено червило.

6. Марта Вашингтон използвала свинска мас

Когато Англия била под влиянието на Кралица Виктория, колониите, както и Америка, продължили да носят червило с изоставяне. Марта Вашингтон, първата дама на Америка и съпруга на президента Джордж Вашингтон, направила свой собствен продукт. Нейната рецепта включвала свинска мас, спермацет, корен от алканет, бадемово масло, балсам, стафиди и захар.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Вземете разбитото си сърце и го превърнете в изкуство.

Кари Фишър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама