7 ежедневни предмета, които не трябва да хвърляте в боклука


7 ежедневни предмета, които не трябва да хвърляте в боклука
Снимка: iStock/Guliver

Когато дадена вещ вече не ви е полезна, най-логичното нещо е да я изхвърлите в боклука. Но истината е, че всеки отпадък преминава през цял цикъл от събиране, разделяне, рециклиране и какво ли още не. Ето защо не всички предмети могат да бъдат изхвърлени просто така. Някои от най-често срещаните неща, които използваме всеки ден, са изключително токсични и оказват голямо въздействие върху околната среда. Ето кои са битовите отпадъци, които заслужават по-голямо внимание.

1. Запалки

Запалките съдържат газове, както и механизми на триене, които причиняват искри. Това е особено опасен предмет за съхранение (особено през летните месеци), още повече пък за хвърляне. Поради всички тези причини те не могат да бъдат изхвърлени в общия боклук.

2. Козметика

Докато повечето козметични опаковки са направени от стъкло или пластмаса, това, което е вътре, може да не е толкова рециклируемо, колкото си мислите. Има много козметични продукти, които съдържат вещества, вредни не само за вашето здраве, но и за околната среда. Ето защо много правителства са взели мерки за регулиране на употребата на някои съставки. А още по-хубаво е, че големите парфюмерийни вериги имат контейнери за рециклиране на стари опаковки.

ПЕРАЛНЯТА НАИСТИНА КРАДЕ ЧОРАПИ! ЕТО КАК

3. Латекс

Много бои, които се продават свободно на пазара, съдържат материали като олово, което е вредно за околната среда. Ето защо е важно да се избягва изхвърлянето на вече празните латексови кофи.

4. Растения

Ако вашите растения са умрели по някаква причина, вместо просто да ги хвърлите в кошчето за боклук, помислете да ги компостирате за градината пред блока или планината. Всеки биоразградим материал може да се компостира и това включва остатъци от плодове и изсъхнали цветя.

5. Филтри за вода

Филтрите за кана са идеалният начин за пречистване на водата, както и за премахване на бутилираната вода. Но след много употреби филтрите вече не задържат вредните вещества, което означава, че те трябва да бъдат заменени. За щастие, много компании приемат употребявани филтри, давайки ви шанс да избегнете замърсяването на околната среда.

6. Капсули от кафе

Проблемът с капсулите за кафе, в зависимост от материалите, използвани за направата им, е, че те не могат лесно да се рециклират. Някои компании предлагат възможност за събиране в техните магазини, докато други избират да ги произведат с биоразградими материали. Най-добрият начин е да използвате кафе за многократна употреба.

7. Батерии

Както може би знаете, някои батерии могат да съдържат живак и манган, които са токсични и вредни както за вашето здраве, така и за околната среда. Ето защо, ако те се износят, трябва да ги изхвърлите в специални контейнери, които можете да намерите във всеки магазин на мобилен оператор.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Никой не може да ви накара да се чувствате по-низши без вашето съгласие.

Елинор Рузвелт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама