7 трика за приготвяне на невероятен козунак за Великден


7 трика за приготвяне на невероятен козунак за Великден
Снимка: iStock/Guliver

Приготвянето на перфектното тесто за козунак често се оказва истинско предизвикателство дори за най-опитните домакини. Вече ви споделихме кои са най-често срещаните грешки, заради които козунакът никога не става. Днес обаче ще обърнем внимание на тънкостите при приготвянето му.

1. Използвайте микс от животинска и растителна мазнина. Половината от нея се добавя при първоначалното замесване на тестото, а останалата се прибавя постепенно при месенето.

2. На 1 кг брашно се слагат 250 гр захар, като е хубаво захарта да е разтворена в топло мляко.

3. Тестото се меси около 10 минути, а при необходимост се добавя още малко брашно, но не бива да става твърдо. Меси се, докато престане да лепне.

4. Маята трябва задължително да втаса предварително с част от млякото, захар и малко брашно. Никога не се добавя сол в първоначалната смес.

5. Задължително е готовото тесто да си удвои обема при втасването. Това може да отнеме от 1 до 3-4 часа. По-бавното втасване дава повече вкус на козунаците.

6. Задължително се меси в топла стая, така че при нужда затоплете предварително помещението, в което ще „действате”.

7. Козунакът трябва да се пече в навлажнена фурна - за целта сложете съд с вода във фурната, предварително загрята на 200 градуса.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

За жената красотата е по-важна от ума, защото на мъжа му е по-лесно да гледа, отколкото да мисли.

Марлене Дитрих

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама