8 факта за Викторианската епоха, които ще ви учудят


8 факта за Викторианската епоха, които ще ви учудят
Снимка: iStock

Викторианската епоха, кръстена на кралица Виктория, управлявала Великобритания от 1837 до 1901 година, е известна с високия си морал и строги правила, чието нарушаване е жестоко наказвано. Историците смятат, че жителите на Обединеното кралство наистина са се променили към по-добро до края на 19 век. Например, повечето жители са станали по-добри към животните и психично болните. Наистина е трудно да се намери по-противоречива историческа епоха, затова днес ще ви представим 8 любопитни факта.

1. Панталонът не е бил назоваван, тоест неговото име не се е изричало, защото покрива частта от тялото, която се смята за вулгарна. Работата е там, че всичко, свързано с краката и ръцете, се смята за срамно и вместо обичайните думи, с които ги описваме днес, хората просто са казвали „крайници“.

2. Децата рядко са виждали родителите си. Прекарвали са по-голямата част от времето с бавачка в стаята. Ставали са много рано и са виждали родителите си не повече от веднъж на ден.

3. Интелектът не се е смятал за сила за жените. Някои дори вярвали, че науката е пагубна за тялото на крехкото момиче, особено за нейната репродуктивна система. Лейди Каролайн Ламб си спомня, че не е била научена да чете и пише до 10-годишна възраст, защото родителите ѝ се страхували, че ще получи нервни припадъци.

4. На момичетата не са им казвали откъде идват децата или какво ги очаква след като се оженят. Писателката Мари Стоупс е родена през 1880 г. Омъжва се на 31 и 2 години по-късно, благодарение на книгите, осъзнала, че тя и съпругът ѝ никога не са излизали извън границите на платоничната връзка.

МАРИ СТОУПС: ЖЕНАТА, НАПИСАЛА ПЪРВИЯ СЕКС НАРЪЧНИК

5. През 19 век Великобритания е завладяна от „египетомания”. Заможни английски туристи се стичали в Египет, за да си вземат истинска мумия като сувенир. При завръщането си от ваканция организирали партита, включващи разопаковане на техния трофей.

6. Във викторианска Англия се е появил Свети Валентин във формата, в която го познаваме днес. Благодарение на пощенската реформа картичките за Свети Валентин можели да се изпращат навсякъде в страната само за 1 пени. Една година след реформата 400 000 картички с любовни декларации за любов били изпратени из цяла Великобритания.

7. Картичките като цяло и особено коледните били много популярни по онова време. Но сюжетите, изобразени върху тях, били доста странни и дори плашещи: жаби, които се подхлъзват по леда, хора с глави на птици или цвекло с човешка глава.

8. В средата на 19-ти век готическата култура станала популярна и се отразила върху модата. За да направят лицата си „по-актуални”, жените смучели оловни моливи, пиели оцет и оцветявали вените си.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Най-добрият начин да вземете най-доброто от останалите хора, е като им дадете най-доброто от себе си!

Робин Шарма

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама