Ако обожавате сладко, то вие сте специална личност


Ако обожавате сладко, то вие сте специална личност
Снимка: iStock

Хората, които обичат сладки храни, буквално имат "по-сладък" характер, е установило ново психологическо проучване. Услужливите хора, които полагат доброволен труд, предпочитат сладки храни, а на психологическите тестове показват високо равнище на личностната черта сговорчивост.

"Нашите резултати показват, че има реална връзка между сладките вкусове и общителността" - казва проф. Майкъл Робинсън, съавтор на изследването.

Участниците в изследването е трябвало да опитват различни на вкус храни и да отговарят на въпроси, свързани с възгледите им за храната и характера.

"Изследвахме дали метафорите, които свързват вкусовите предпочитания с просоциалните преживявания, могат да се използват, за да хвърлят светлина върху реалните личностни черти и поведение" — казва д-р Браян Мейър, автор на изследването.

Учудващо е, че услужливите и дружелюбни хора са смятани за "сладки", тъй като вкусът изглежда няма много общо с характера и поведението. И все пак, последните психологически теории за въплътената метафора ни водят до хипотезата, че безобидните метафори, които използваме всеки ден, могат да се използват за извличане на нови познания за личността и поведението.

Авторите уточняват, че в изследването е изолиран фактора на настроението, тъй че резултатите не могат да бъдат обяснени с това, че след като ядат сладко, хората се чувстват по-доволни и щастливи. Те обаче предупреждават, че резултатите от проучването им може да не са важат за всички култури.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Ако винаги се опитваш да бъдеш нормален, никога няма да разбереш колко невероятен можеш да си.

Мая Анджелоу

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама