Бебето в утробата обича класическа музика


Бебето в утробата обича класическа музика
Снимка: iStock/Guliver

Испански учени изследвали музикалните предпочитания на нероденото още бебе. Оказва се, че то има свои предпочитания и музикален вкус.

Най-добре реагира на класическата музика на Моцарт, Бах и Бетовен. Докато Шакира и Адел не са сред фаворитите. Това сочат резултатите от проучване на института „Меркес“.

Испанските лекари проследили музикалните предпочитания на бебета през 18-38 гестационна седмица. Те проверили реакциите на повече от 300 бебета към 15 музикални изпълнения в най-различни стилове. В утробата на майка си те най-добре реагирали на класическа музика: на Моцарт, Бах и Бетовен. А сред най-нежеланите били Шакира, Адел и Bee Gees. В негативния списък се оказала също така и етно музиката.

ПРИЛОЖЕНИЯ НА СОДАТА, ЗА КОИТО МОЖЕ БИ НЕ ЗНАЕТЕ

В този етап на бременността движенията на бебето обикновено се провокират от някакъв стимул. Именно музиката е този стимул — твърди д-р Маирс Лопес-Тейхон — Музиката оказва неврологична стимулация, като активизира зони от мозъка на бебето в утробата, които са свързани с езика и с комуникацията.

Първият език и бил по-скоро музикален, не вербален. И до ден днешен е така. Без да си даваме сметка, ние повишаваме глас, защото знаем, че така новороденото по-добре ще възприеме информацията. И ще разбере, че искаме да общуваме с него — допълва той.

Проучванията на екипа продължават. Учените искат да изяснят как точно бебето в утробата реагира на различните жанрове музика и ритми и защо.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Една жена трябва да смекчи сърцето на мъжа, а не да отнеме силата му.

Зигмунд Фройд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама