Да разглеждаш 4 вълшебни гръцки острова + Кушадасъ за 3 дни? Ето как


Да разглеждаш 4 вълшебни гръцки острова + Кушадасъ за 3 дни? Ето как
Снимка: iWoman

Може да ви звучи невероятно да посетите 4 гръцки острова и дори турския курорт Кушадасъ в рамките на едва 3 дни, но това е напълно възможно. Не, все още не са измислили телепортацията… Всичко това е постижимо, ако потеглите на круиз, както направих аз преди няколко седмици благодарение на Celestyal Cruises.

Научете повече защо да се впуснете в такова морско приключение ТУК.

Гърция е прословута със своите безкрайни пясъчни плажове, кристално чиста морска вода, невероятно вкусна храна и гостоприемство, затова със сигурност ще бъдете впечатлени, ако изберете някой от тези острови за вашата почивка.

Миконос

Миконос, част от Цикладските острови в Егейско море, е известен като "ветровитият остров", сигурно се досещате защо, а също и като парти островът на Гърция заради наличието на много заведения, в които да се забавлявате до зори. Главен град на острова, чиято площ е едва 85 км, е Миконос – спретнати бели къщи, тесни и криволичещи калдъръмени улички, осеяни с луксозни модни бутици, примамливи кафенета, изискани ресторанти и клубове. Това е и една от причините този остров да е толкова популярен сред звезди като Кристиано Роналдо, Нина Добрев, Мат Деймън и Лейди Гага. През активния сезон Миконос кипи от живот и е трудно да се разминете по тесните улички, камо ли да си запазите маса в някое от по-хитовите заведения.

По средата е най-тясната улица на Миконос (и в цяла Гърция)

Мелниците - символ на острова

Миконос се намира на важен търговски път и наличието на силни ветрове в района е причината за построяването на вятърни мелници през 16-ти век. Именно те са били основно средство за поминък на хората по онова време. Функционират до 20-ти век, когато островът започва да става посещаван най-вече заради бурния нощен живот. В момента все още можете да ги видите да се извисяват на едно от най-ветровитите места на острова, но работят по друг начин.

Безкрайни забавления

Островът с причина е синоним на лукс, блясък, освободеност и парти. Тук през 70-те години между две църкви, колкото и абсурдно да звучи, знаейки колко религиозни са гърците, художникът Пиеро Аверса открива своя прословут бар Pierro’s – място, където хомосексуалистите се чувствали като у дома си – без задръжки и ограничения. Макар този бар вече да не съществува, Миконос продължава да привлича разкрепостени хора от цял свят, които искат да се забавляват. Трябва да имате предвид, че тук цените са по-високи, като на някои места ще трябва да се разделите с четирицифрена сума, за да резервирате маса с включена консумация.

Патмос

Този свещен остров е пълна противоположност на Миконос. Често го наричат Йерусалим на Егейско море. Причината е, че според преданията точно тук Йоан Кръстител, един от най-обичаните ученици на Исус Христос, е написал Откровението, последната книга от Новия завет. Затова и на острова, който има площ от 34 км и население от 3000 човека, има по-специално отношение към християнството. Патмос привлича вярващите и със сигурност ще усетите неговата духовна атмосфера.

Ако отидете там, има 3 места, които ви препоръчвам да посетите. Едно от тях е пещерата на Апокалипсиса, в превод от гръцки "апокалипсис" означава откровение. Тя е отворена за посещение и ще видите къде точно Йоан Кръстител е бил заточен заедно с ученика му Св. Апостол Прохор. Според легендата точно там Йоан Кръстител е получил видения от Бог за края на света, като в този момент скалата се пропукала на три. Вътре е камъкът, който е служил на апостол Йоан за възглавница, пукнатината, от която гласът му диктувал светото писание и мястото, на което е седял Прохор и записвал пророчествата. Около пещерата, чийто вход е от бял камък, е построен параклис, посветен на Св. Анна, майката на Богородица. 

В близост до пещерата се намира манастирът "Св.Йоан Богослов", основан от Христодул Летринос през 1088 г. Святата постройка се намира на самия връх на острова и се открива внушителна гледка. Към манастира има библиотека и музей, в който се съхраняват ценни църковни предмети, свещени книги, стари ръкописи и икони, сред които такава, дело на Ел Греко. Пещерата на Апокалипсиса и манастирът "Св.Йоан Богослов" на остров Патмос са включени в списъка на ЮНЕСКО. Това е първият цифровизиран исторически манастир от Google, като паметник на световното културно наследство.

Разходете се и из спретнатите улички на главния град на острова, който също носи името Патмос. Може да си купите сувенир от някой магазин, да опитате традиционния им тестен десерт с плънка– pougia (от ляво на снимката бел.р), или да хапнете средиземноморска кухня в някое от уютните ресторантчета.

Крит

Крит е най-големият остров в Гърция, затова е хубаво да си отделите няколко дни, ако искате по-обстойно да го разгледате. Според легендата Зевс, най-могъщият бог и баща на всички богове, всъщност е роден именно там в една планинска пещера. Островът е родно място също на писателя Никос Казандзакис, авторът на "Зорба Гъркът", и на художника Ел Греко.

В рамките на няколко часа ние успяхме да посетим столицата Ираклион и двореца Кносос, който е бил важен център на Минойската цивилизация.

Дворецът Кносос

По възможност отидете по-рано до двореца, за да го разгледате, докато все още не е горещо и няма много туристи, тъй като това е една от най-посещаваните дестинации на острова. Руините на минойския дворец Кносос се намират малко извън центъра на града, на около 6 км, в един огромен комплекс и обхващат стотици свързани помежду си стени и стаи. Първият дворец на това място е бил построен през 2000 г пр.н.е, но е разрушен от земетресение. По-късно е построен нов дворец на същото място, чийто останки можете да видите днес. Той също е разрушен от земетресение, а силен пожар около 1450 г. пр.н.е. го унищожава окончателно. Неговата гибел води до залеза на цялата минойска цивилизация.

В гръцката митология Кносос се свързва с името на легендарния цар Минос. Според легендата в околностите на двореца му имало лабиринт, дело на Дедал, в който живеел Минотавър - получовек, полубик, син на съпругата на Минос – Пасифея, и бик Това е и причината бикът да е един от символите на остров Крит.

Царският дворец е забележителен с първото прилагане на нови инженерни и архитектурни решения като многоетажни сгради, естествено и изкуствено осветление, водопровод и канализация, вентилация, отопление и пътища с настилка. Открити са красиви стенни фрески, част от които са реставрирани. Тронът в тронната зала се смята за най-старият в Европа. Най-добре е да имате местен екскурзовод, който да ви разведе и нагледно да ви разкаже за това забележително място.

Ираклион

Градът е оживен и трябва да предвидите поне няколко часа, за да го разгледате. Ираклион е бил пристанището на минойския дворцов град Кносос, мястото на Кастро (Замъка) и Мегало Кастро (Големия замък) във византийско време, арабската крепост, известна като Чандакас, процъфтяващата Кандия под властта на Венецианската република. Крепостта Кулес е символ на града и се намира до входа на Старото пристанище. Построена е от венецианците за защита на Ираклион, когото завладяват през 13 век. Тяхно дело са и крепостните стени, които все още обграждат центъра на града. Докато се разхождате из Ираклион със сигурност ще забележите Морозини на Лионтария или Лъвския площад.

Около него има много приятни заведения, в които да си починете, да пийнете кафе или да опитате местния специалитет бугаца – прилича на баница с плънка от сирене или яйчен крем, поръсена с пудра захар и канела.

Друга задължителна спирка е Археологическият музей. В него се съхранява най-голямата колекция от артефакти от минойската цивилизация, която е най-ранната в Европа, така че предвидете повече време.

Санторини

Този вулканичен остров, чието официално име всъщност е Тира, е една от най-популярните дестинации в Гърция. И напълно разбираемо. Впечатляващият му скалист облик се дължи на мощно вулканично изригване около 1600 г. пр. Хр. - първоначално островът има сравнително кръгла форма, но след избухването централната част била унищожена и така се образувал кратер (калдера), който се запълнил с вода.

На Санторини са разположени няколко градчета, като ние посетихме Ия - най-популярното място за сватби и гледане на залеза, макар че в нашия случай имаше облаци и не успяхме да наблюдаваме тази природна красота. Той е известен и с белите (не само) къщи със сини куполи и камбанарии, които са струпани по тесни криволичещи улички, намиращи се върху червеникаво-черни вулканични скали, надвесени над тюркоазените морски води.

На Ия има много магазини, галерии и заведения, но имайте предвид, че тук цените са значително високи. Нощувките в луксозните вили и хотели определено не са по джоба на всеки.

Санторини е известен и с винопроизводството си, затова ако сте любители на тази напитка, ще оцените винарната "Venetsanos" – където можете да разгледате музея им и да видите как преди се е произвеждало вино, да се насладите на винена дегустация и спираща дъха гледка.

Кушадасъ

Кушадасъ е един от най-известните турски курорти, привличащ туристите с Аll Inclusive изживяване на достъпни цени, хубави плажове и ориенталска екзотика. Центърът на града е осеян с множество магазини, предлагащи реплики на известни марки – турците обичат да се пазарят, така че можете да купите желаната стока на по-ниска цена от обявената. Посетете магазин за подправки и се потопете в богатото разнообразие от вкусове и аромати, хапнете си баклава или пък изпийте чаша турски чай или кафе на пясък, както направихме ние. На пристанището на Кушададъ се намират и няколко добри рибни ресторанта, с които да заситите глада си.

Ефес

Само на 18 км от Кушадасъ се намира Ефес  - най-запазеният и посещаван античен град в света. Ние бяхме късметлии и в началото бяхме абсолютно сами, което, както ни обясниха, се случва наистина рядко. На мястото на града има останки още от 2 хил. пр. Хр., които са свързани с хетите и микенската култура. Около 1000 г. пр. Хр. там се настаняват йонийските гърци, които построяват основите на Ефес. Под Римската империя (1-и и 2-ри век) градът продължава своя просперитет като столица на римската провинция Азия и става най-големият град на изток след Александрия, с население от 250 000 души и с диаметър от 10 км.

Градът е основан като пристанище на брега на Егейско море, в античността е бил при устието на река Кючук Мендерес, благодарение на което бързо се развива заради търговията. Към 500 г. е пренесен на хълма Айясолук близо до днешния град Селчук, защото заливът се запълнил с наноси. Впоследствие морето продължило да отстъпва и това става причина за упадъка на града. Земетресения и свлачища окончателно го погребват. Останките от древния Ефес са открити през 1863 г от английския археолог Джон Ууд и в днешно време се намират на около 6 км от морския бряг. До момента са разкопани едва 20% от някогашния мегаполис.

В Ефес се намира храмът на Артемида - едно от седемте чудеса на света, но сега можете да видите само една колона, останала от величествената постройка. Най-добре запазени са: Одеонът, библиотеката на Целзий (за мен лично беше най-впечатляваща), храмът на Адриан, фонтанът на Траян, Големият амфитеатър, който и до ден днешен се използва за културни събития заради добрата акустика, търговската агора и мраморната улица.

Интересен факт е, че точно срещу библиотека се е намирал публичният дом, като мъжете често лъжели, че отивали уж да учат, но всъщност посещавали отсрещната сграда. В близо до мястото, където е бил, на земята можете видите и "реклама", която показва правилната посока към него.

От дясно на снимката знака за аптека, а от ляво - рекламата за публичния дом

Не пропускайте да видите и къщите на терасите – за тях трябва да си купите отделен билет, но си заслужава. Те са разположени на хълма срещу храма на Адриан и са познати също и като "къщите на богатите".  Има шест жилища, кай-старата сграда датира от I век пр. Хр, като са покрити с предпазен покрив, за да се съхранят. Мозайките по подовете и фреските по стените са изключително красиви. Един от най-използваните материали е мрамор - както ни обясниха – намерени са 45 вида от Гърция, Италия и Турция.

Ако и вие искате да посетите тези приказно красиви и интересни места, научете как да го направите на celestyal.com/en-cy.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Лошата новина е, че времето лети. А добрата новина е, че ти си пилотът.

Майкъл Алтшулер

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама