Добротата и алтруизмът облекчават болката


Добротата и алтруизмът облекчават болката
Снимка: iStock

Китайски учени доказаха, че хората, които безвъзмездно помагат, изпитват по-малко болка, в сравнение с тези, които не проявяват съчувствие. От изследването се е установило, че алтруистичното поведение може да застави човек да се чувства добре и щастлив. Мозъкът секретира определени химични вещества, засилващи усещането за благополучие потискащи чувството за болка.

При първия експеримент, доброволците трябвало да дарят кръв, за хора пострадали от земетресение. Всеки от тях оценявал степента на болка при убождане от иглата. След това ги помолили да кръводарят, без конкретен повод и отново да оценят болката.

Първата група доброволци, дарили кръв заради бедствие, изпитвала по-малко болка в сравнение с другите.

В ТОЗИ ЖЕСТОК СВЯТ, БЪДЕТЕ ДОБРИ! БЪДЕТЕ ХОРА!

При втория експеримент, изследователите помолили доброволците да дарят определена сума пари, за да помогнат на деца-сираци. Всеки от доброволците бил изследван с ядрено-магнитен резонанс, за да се оцени степента на болка при удар с ток. Тези, които са дарили пари, изпитвали по-малка болка в сравнение с тези, които са отказали помощ.

Колкото повече доброволците усещат, че стореното от тях, помага на други, толкова по-слабо мозъкът им реагира на болката.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Колко нечестно! Само едно здраве и толкова много болести!

Виктор Шлихтер

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама