Друиди и хипита посрещнаха лятното слънцестоене на Стоунхендж


Друиди и хипита посрещнаха лятното слънцестоене на Стоунхендж
Снимка: iStock

Друиди, хипита, костюмирани вещици и магьосници, местни жители и туристи се събраха край Стоунхендж в Южна Англия, за да посрещнат изгрева на Слънцето и да се забавляват заедно, съобщи Асошиейтед прес.

Те останаха около паметника цяла нощ, за да посрещнат най-дългия ден в Северното полукълбо.

В цяла Великобритания цари оптимизъм, тъй като лятото започва официално. Неслучайно в сряда отваря врати и близкият фестивал Гластънбъри, едно от най-големите музикални събития в света. Предполага се, че и Стоунхендж, и Гластънбъри са разположени на лей линии – положителни и отрицателни енергийни линии, които се движат по земната повърхност.

Дворецът Версай празнува 400 години, разкривайки историята си

За хилядите хора, които се отправят на поклонение към Стоунхендж, на около 128 км югозападно от Лондон, това е нещо повече от очакване на Елтън Джон в Гластънбъри или на няколко бири на слънце. За друидите, съвременни спиритуалисти, свързани с древния келтски религиозен орден, Стоунхендж има многовековно значение. Те изпълняват ритуали на разсъмване за слънцестоенето в традиционните си бели одежди. Всичко това е свързано с цикъла на живота, смъртта и прераждането.

Само през тази нощ на поклонниците е позволено да останат вътре в каменния кръг. Други пеят или свирят на акустични китари. Алкохолът е забранен, както и озвучаването.

Стоунхендж е символ на британската култура и история и продължава да бъде една от най-големите туристически атракции в страната. Това е един от най-известните праисторически паметници в света, признат за световно културно наследство. Изграден е на няколко етапа преди 5000 години, като уникалният каменен кръг е издигнат през късния неолит около 2500 г. пр. н. е. Известно е, че някои от камъните, т.нар. сини камъни, идват от хълмовете Пресели в Югозападен Уелс, на близо 240 км, но произходът на други остава загадка.

Предназначението на Стоунхендж не е уточнено. Има теории, че там са короновали датски крале, че това е било светилище на друиди, култов център за лечение или астрономически „калкулатор“ за предсказване на затъмнения и слънчеви събития. Най-общоприетото тълкуване е, че това е праисторическо светилище, съобразено с движението на Слънцето. Камъните съвпадат идеално с посоката на Слънцето както при лятното, така и при зимното слънцестоене. По време на лятното слънцестоене Слънцето изгрява зад Камъка на петата в североизточната част на хоризонта и първите му лъчи засияват в сърцето на каменния кръг. Когато небето е ясно, тези лъчи са триумфален спектакъл.

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

По-скоро бих се доверил на женския инстинкт, отколкото на мъжкия разум.

Станли Болдуин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама