Ето кои хора НЕ трябва да ядат кисело зеле


Ето кои хора НЕ трябва да ядат кисело зеле
Снимка: iStock

Знаете ли, че някои хора трябва да се откажат от ферментирали храни, особено киселото зеле? Точно така, те не са вълшебна храна за чревното здраве на всеки. Ето 3 типа хора, които трябва да избягват или да намалят приема на кисело зеле.

1. Хора, които се чувстват подути

Ферментиралите храни са естествени пробиотици (т.е. съдържат живи бактерии, които могат да имат полза за здравето). Подуването е често срещан страничен ефект от ферментиралите храни. „Добрите“ бактерии във ферментиралата храна реагират на „лошите“ бактерии и гъбички в червата. Когато лошите бактерии умрат, те отделят излишни газове и това се усеща като подуване. Въпреки че убиването на лошите бактерии в крайна сметка е добро нещо, ужасното подуване на корема далеч не е.

2. Хора, които имат непоносимост към хистамини

Хистаминът е съединение, което се произвежда от тялото и се намира във ферментирали храни. Обикновено хистаминът се разгражда от ензимите в телата ни. Хората с непоносимост към хистамин обаче нямат достатъчно от тези ензими, а когато хистаминът се натрупа, той може да причини редица неприятности - диария, коремна болка, сърбеж по кожата или спад на кръвното налягане.

3. Хора с нарушена имунна система

Въпреки че повечето ферментирали храни са безопасни за консумация, някои могат да бъдат замърсени с бактерии. Хората, които имат намалена имунна функция (напр. поради химиотерапия или определени лекарства), са по-уязвими към инфекции, свързани с храната.Това може да доведе до сериозни инфекции в червата, кръвта, мозъка и синусите при хора, които са имунокомпрометирани.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Много хора се страхуват да кажат какво искат. Ето защо те не получават това, което искат.

Мадона

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама