Ако не искате зелето да стане прекалено кисело, не правете тези грешки


Ако не искате зелето да стане прекалено кисело, не правете тези грешки
Снимка: iStock/Guliver

Приготвянето на кисело зеле не е никак трудно. Но въпреки това много домакини, особено начинаещите, срещат някои трудности.

Често киселото зеле се оказва не само меко, но и прекалено кисело. За да предотвратите това, трябва да избягвате някои от най-често срещаните грешки.

1. Избор на неправилен сорт зеле

Ранното зеле не е подходящо за мариноване. В случая то винаги става меко. Средно късните и късните сортове са най-подходящи за тази цел. Във втория случай ферментацията ще отнеме повече време. Сортовете с тънки листа не са най-добрият избор, тъй като са по-жилави и не са сочни. Но ако се спрете на тази опция, ще трябва да добавяте повече вода към ястията, които приготвяте с това зеле. 

2. Недостатъчно количество марина

Ако зелето не е напълно покрито с течност, товага ще се появят гнилостни микроорганизми, които предотвратяват ферментацията на млечна киселина. В резултат на това то ще стане меко и ще има неприятна миризма на вкиснато.

3. Въглеродният диоксид остава в зелките

При ферментация на млечнокиселите бактерии се произвежда въглероден диоксид, който трябва да излезе от зелките.

За целта е необходимо зелето да се дупче 1-2 пъти на ден. Ако въглеродният диоксид не се отделя редовно, крайният продукт ще бъде горчив и ще киселее повече от необходимото.

4. Прекаляване с топлината

При активна ферментация са достатъчни 3 дни зелето да се съхранява на по-топло. Активната ферментация може да се оцени по количеството освободен въглероден диоксид.

 

Веднага след като характерната миризма изчезне и мехурчетата по повърхността намалеят, зелето трябва да се премести на студено място. Ако прекалите с топлина, то ще стане кисело и след това ще омекне.

Запомнете: интензивността на ферментацията зависи от температурата. Ако помещението е студено, процесът може да отнеме седмица. Винаги трябва да се ориентирате не спрямо времето, посочено в рецептата, а спрямо "поведението" на туршията и температурата в стаята. Колкото е по-топло, толкова по-бързо протича ферментацията.

5. Добавяне на захар

Според някои рецепти е добре да добавите захар или мед за по-добра ферментация. Това е наистина добър метод за ускоряване на ферментационните процеси. Но в случая трябва да се запомнят две неща.

 

Първо, зелето обикновено има достатъчно захар, за да оцелеят бактериите. Второ - бактериите превръщат захарта в киселина и колкото повече захар има, толкова по-киселинен става продуктът. Поради тази причина добавянето на мед или захар прави зелето по-кисело от необходимото.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Не приемайте себе си твърде сериозно. Знайте кога да се присмеете на себе си.

Холи Бери

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама