Ето кой е най-бързият начин за охлаждане на шампанско и други пенливи вина


Ето кой е най-бързият начин за охлаждане на шампанско и други пенливи вина
Снимка: iStock/Guliver

Постигането на правилната температура е от съществено значение, за да се насладите на чаша вино. Пенливите вина като шампанско, кава, просеко и други традиционно се сервират охладени. Охлаждането на вашата бутилка до приятна студена температура може да увеличи максимално нейните качества и да я направи по-безопасна за отваряне (обикновено от прекалено топла бутилка се получават експлозии от пяна или неправилно отваряне).

Вижте още: Ето защо много жени забременяват по време на новогодишните празници

Повечето качествени пенливи вина имат най-добър вкус, когато са охладени до 6-7 градуса по Целзий. Това е малко по-топло от типичната температура на вашия хладилник. Да предположим, че имате предвидливостта да охладите бутилка шампанско в хладилника си за една нощ. В такъв случай препоръчваме да го оставите на плота си за 15 до 20 минути, преди да го налеете.

Ако трябва бързо да охладите шампанското си в движение, най-ефективният и бърз метод е да потопите бутилката в баня с ледена вода. Комбинацията от равни части лед и вода ще доведе температурата до замръзване (което само с лед няма да се постигне) и вашето пенливо вино ще бъде охладено за около 15 минути.

Ако искате още по-скоростно охлаждане – добавете една шепа сол, която ще намали температурата още по-бързо (защото солта понижава точката на замръзване на водата).

За равномерно охлаждане се уверете, че бутилката е напълно потопена. Ако нямате достатъчно голяма кофа за лед, вашата кухненска мивка или дори голяма тенджера ще свърши работа.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Животът е дръзко приключение или нищо.

Хелън Келър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама