Ето колко точно трябва да тежи раницата на учениците


Ето колко точно трябва да тежи раницата на учениците
Снимка: iStock

На 15 септември по традиция ще удари първият учебен звънец. Трескава подготовка тече на пълни обороти, най-вече при първокласниците, които за първи път ще прескочат прага на школото. Затова от асоциация "Родители" помагат с няколко експертни съвета при избора на ученическа раница.

Вижте още: 14 неща, които детето трябва да прави до 4-годишна възраст

"Изборът на раница за първокласника е вълнуващ момент. Нашият съвет е да се заредите с търпение и хубаво настроение, и да го превърнете в едно приятно семейно изживяване. Когато стигнете до този момент, е хубаво да оставите детето само да избере темата на своята раница, и да уважите мнението му. Вашата задача обаче ще бъде да се погрижите за здравето и безопасността му. Имаме няколко препоръки във връзка с избора на раница", с тези думи се обръщат към родителите от асоциацията.

Какво трябва да е теглото на раницата?

Колкото по-малко тежи една раница - толкова по-добре, без това да става за сметка на качеството. Правилото тук е, че раницата е добре да не надминава собствено тегло от 1 килограм. От друга страна теглото на раницата, заедно със съдържанието, не трябва да надхвърля 10-15 процента от теглото на детето. Често това е трудно за постигане.

Учебници, тетрадки, бутилка с вода, като добавите лека закуска и няколко неща от първа необходимост, които децата поставят в нея и раницата става наистина тежка. Тук голямо значение има базата на училището, както и организацията на работа на самите учители. Огромен плюс е възможността повечето учебници и материали да остават в училище вместо да се носят всеки ден, отбелязват от родителската организация.

Вижте още: 6 начина, по които хората отглеждат децата си по света, от които да се поучим

Джобове, отделения, приспособления в ученическата раница

Освен здрава, ученическата раница трябва да бъде и функционална. Отделенията, джобовете, органайзерите спомагат за по-доброто удобство и организацията на пособията и учебниците в нея.

Хубаво е раницата да има поне две отделения - за учебниците и за другите помагала, тетрадки, несесери и за други учебни пособия. Външните и страничните джобове са допълнително удобство за шише с вода, телефон, тефтерче, кърпички и други учебни предмети.

Какви са характеристиките на раницата за първокласниците?

За раниците за първи клас препоръчваме най-вече гърбът им да е твърд, ергономичен и подплатен с дишаща материя, да има широки удобни презрамки с регулиране, колан за придържане на презрамките, твърдо дъно, светлоотразителни ленти, поясняват от асоциация "Родители".

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Никога няма да станеш този, който искаш да бъдеш, ако продължаваш да обвиняваш околните за това, което си.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама