Ето защо определят финландското образование като "чудо"


Ето защо определят финландското образование като "чудо"
Снимка: Istock

Във финландските училища храната е безплатна.

Бюфетът е на самообслужване, където детето може да вземе колкото иска храна. Има отделни ястия за вегетарианци, без глутен и без лактоза за хора с алергии. Ежедневно се предлагат шест вида ястия.

Вижте още: Ето къде е най-красивата елха в Европа (ВИДЕО)

И това не е всичко!

1. Финландското образование е безплатно. Но и всичко останало - обеди, екскурзии, ученически пособия, всичко това също е безплатно.

Ако учениците живеят на повече от 2 километра от училището, училищен автобус ги отвежда безплатно до училище и вкъщи.

Всичко се плаща от държавата. Във Финландия цели 12,2% от държавния бюджет на страната са отделени за образование!

2. Системата за училищно оценяване във Финландия е 10 точки, но до 3-ти клас децата във финландските училища нямат оценки. От 3 до 7 клас - са словесни оценки: от "среден" до "отличен". Само ученикът знае резултатите си, никой друг. Критиките за лоши оценки са неприемливи във Финландия, учителите са свикнали да мотивират децата да подобряват знанията си и да коригират индивидуалната им учебна програма.

3. Към всеки ученик се гарантира изцяло индивидуален подход.

4. Във финландските училища няма предписан дрескод. Можете да дойдете в клас с всичко, което искате: няма изисквания за облекло.

5. Децата не са задължени да сядат зад масата. Те могат да седят директно на пода по време на час. При топло време занятията се провеждат на открито, на тревата в близост до училището или на специални скамейки, изградени в амфитеатъра.

6. Имат много малко домашни. Финландските учители смятат, че децата трябва да почиват и да прекарват време с родителите си. Всяко домашно, което получат, ще отнеме малко време и може да бъде много интересно: Например за час по история можете да помолите баба си да я интервюирате, за това какъв е бил животът през 60-те години и да разберете разликите между живота тогава и днес .

7. И изобщо няма изпити. Финландските учители казват: „Защо е необходимо ученето - за живота, или за изпитите. Ние избираме първото“. Ето защо във финландските училища няма изпити. Финландските учители оценяват ученика постоянно и непрекъснато, а не на базата на еднократен изпит, където сценичната треска играе своята роля.

Вижте още: Петър Дънов: Орелът се жени само един път 

8. Тук учат само това, което е полезно в живота. Основното, което децата научават тук, е способността да учат и да се адаптират към един нов, постоянно променящ се свят. Няма нужда да се заблуждавате - защото просто трябва да погледнете Wikipedia.

9. Всички училища са еднакво добри. Родителите не избират училището във Финландия, всеки ходи в училището, което е най-близо до мястото му на пребиваване. Няма "елитни" училища, всички са еднакви: където и да живее едно дете, то има право и достъп до образователна институция с квалифицирани учители, качествени учебни материали и пълна държавна издръжка.

10. Децата имат нощен купон в училище. Понякога взимат спални чували и остават в училище да пренощуват с учителите – гледат заедно филми, играят игри, черпят се със сладолед, спят на постелки във физкултурния салон.

Е, няма как да не се обича такова училище!

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Тъгата е ремонтът на душата. Понякога трябва да се сринеш до основи, за да се изградиш отново.

М. Авелок

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама