Глобалното унищожение е притеснително близо според Часовника на страшния съд


Глобалното унищожение е притеснително близо според Часовника на страшния съд
Снимка: Getty Images

Ядрени специалисти не промениха положението на стрелките на Часовника на Страшния съд и те останаха на 90 секунди преди полунощ – хипотетична граница на глобалното унищожение, съобщи Ройтерс. Както и през миналата година стрелките са рекордно близо до полунощ. През трите години преди 2023 те бяха на 100 секунди до полунощ.

Базираната в Чикаго организация с нестопанска цел създава часовника през 1947 г., за да предупреждава обществеността колко близо е човечеството до унищожаването на света. Сред съоснователите са Алберт Айнщайн и Джей Робърт Опенхаймер.

Учените се позоваха на действията на Русия по отношение на ядрените оръжия на фона на нахлуването в Украйна, военните действия на ядрената сила Израел в Газа и влошаването на изменението на климата като фактори, които увеличават риска от глобална катастрофа.

Вижте още: Подсъзнанието ви иска да ви каже нещо важно, ако чуете това по време насън

Полунощ на Часовника на Страшния съд е теоретичната точка на всемирното унищожение. Той се поддържа от неправителствената организация „Бюлетин на атомните учени“, базирана в Чикаго, която го сверява всяка година спрямо информация за катастрофални рискове за планетата и човечеството.

Сред тях са ядрената заплаха, изменението на климата и разрушителните технологии, като например изкуствения интелект и новите биотехнологии.

Бордът от учени и експерти в областта на ядрените технологии и науките за климата, сред които и 13 Нобелови лауреати, обсъждат световните събития и определят къде да поставят стрелките на часовника.

„Горещите точки на конфликти по света носят заплахата от ядрена ескалация, изменението на климата вече причинява смърт и разрушения, а разрушителни технологии като изкуствения интелект и биологичните технологии се развиват по-бързо от защитните мерки“, каза Рейчъл Бронсън, президент и главен изпълнителен директор на бюлетина, като добави, че запазването на непроменени стойности спрямо предходната година „не е индикация, че светът е стабилен“.

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Когато паднеш, все още не си победен. Истински победен си тогава, когато откажеш да станеш и да пробваш отново.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама