Груби грешки при печенето на шишчета


Груби грешки при печенето на шишчета
Снимка: iStock/Guliver

Докато много хора в България свързват печенето на скара с лятно парти край басейна и партита с приятели, шишчетата всъщност има по-дълбок произход от вкусен обяд в топло време. Те са сравнително просто ястие от месо, набито на шишчета и приготвено на открит огън. Произхождат от Турция, а легендата разказва, че са измислени, когато турските войници от 14-ти век са използвали мечовете си, за да готвят месо на огън. Няколко века по-късно шишът се е превърнал в популярен и достъпен стил на готвене по целия свят.

В наши дни имаме високотехнологични скари и шишчета от неръждаема стомана вместо мечове, което прави готвенето толкова лесно. Но това не означава, че всички догадки и грешки са премахнати от процеса на готвене. Когато става въпрос за печене на шиш на скара, има много неща, които трябва да имате предвид като време и температура за готвене, опции за марината, размер на парчетата месо и зеленчуци. Ето кои са най-грубите грешки:

1. Добавяте нежни зеленчуци

Много хора решават да експериментират с любими зеленчуци, подредени между парчетата месо. Тиквичките, патладжаните и морковите определено не трябва да влизат в тази категория. Те съдържат твърде много вода, което ще доведе до истинска катастрофа. Заложете на сигурното като чушка и лук.

2. Подреждате грешно върху скарата

Въпреки че поставянето на шишче успоредно на решетката може да е интуитивно, особено за начинаещи, това всъщност е най-лошият начин да приготвите месо и зеленчуци. Най-големият проблем е, че когато шишчетата се поставят в една линия с решетката, на тях не остават никакви следи от скара, а това значи по-малко вкус и бял вид на месото. За да подобрите играта си на скара, поставете шишчетата си диагонално.

3. Не съобразявате температурата с месото

Не можете да печете различни видове месо на една температура и за едно и също време. Пилешкото месо като най-крехко изисква най-малка термична обработка, следвано от телешкото, а свинското е последно.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Тъгата е ремонтът на душата. Понякога трябва да се сринеш до основи, за да се изградиш отново.

М. Авелок

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама